Az Alkotmánybíróság sem lát akadályt: megépülhet az orosz mágnás gigantikus angyalföldi társasháza

2022. október 27. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Döntött az Alkotmánybíróság, és tárgyalás nélkül elutasították a XIII. kerületi önkormányzat panaszát: nem alapvető alkotmányossági kérdés, hogy a kerület akarata ellenére építenek hatalmas társasházat az angyalföldi Népfürdő utca–Dagály utca–Jakab József utca–Bodor utca által határolt területen, írja a Hvg.hu és a Népszava.

Ezzel az utolsó utáni akadály is elhárult Rahimkulov Ruszlan, Magyarországon élő orosz milliárdos cége, az Idom Házépítő Kft. beruházása előtt.

A terület egyik felére sportcsarnok kerülne, míg a Népfürdő utcai részre egy több mint háromszáz lakásos társasház. A bemutatott koncepciót a kerületi tervtanács azonban túl nagynak, a környezetéhez nem illeszkedőnek találta, így nem támogatta.

Az Alkotmánybíróság keddi végzése szerint a beruházás nem sérti az egészséges környezethez való jogot sem, mivel az Alaptörvény egyrészt csak „a visszalépést tiltja a környezetvédelem egyszer már elért védelmi színvonalától”, másrészt ez az alapjog természeténél fogva csak az embereket illeti meg, jogi személyt, jelen esetben az önkormányzatot nem. Hozzátették, „az Alkotmánybíróság kiemelt jelentőséget tulajdonít a megelőzés elsőbbségének”.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy Angyalföldön jelölték ki az első rozsdaövezeti akcióterületet, és Rahimkulov Ruszlan érdekeltségébe tartozik az ingatlan. Magyarország egyik leggazdagabb emberéről meglehetősen keveset lehet tudni, kerüli a nyilvánosságot, a magyar sajtóban egyetlen egyszer jelent meg róla fénykép. A Telex egy 22 milliárdos beruházás miatt foglalkozott személyével. Becslések szerint a Rahimkulov fivérek több mint 500 milliárd forintos vagyon felett rendelkeznek. A G7 értesülései szerint mindkét Rahimkulov rendelkezik magyar állampolgársággal is, és nevüket magyaros szórendben is használják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!