Borkai Zsolt az ő fotójával terjedő álhírről: Egyszer már felakasztottam magam, most Olsson néven haltam meg, ez baromság!

2022. október 25. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

Borkai Zsolt illusztrációjával terjedt egy orosz álhír a közösségi médiában, amely azt állította, hogy váratlanul meghalt az a svéd ügyész, egy bizonyos Erik Ollsen vagy Olsen, aki az Északi Áramlat gázvezetéknél történt robbanások kivizsgálását vezette.

Az összeesküvés-elmélet szerint az ügyész „elő akart állni az igazsággal” a gázvezeték felrobbantásáról, de mielőtt ezt megtette volna, megcsípte egy méh, órákkal később meghalt, és gyorsan el is hamvasztották. A kitalált történettel nyilvánvalóan azt a látszatot akarták kelteni, hogy el akarják tussolni a vizsgálat eredményét. Az álhír magyar szála, hogy az olimpiai bajnok tornász, Győr volt fideszes polgármesterének fotóját használták fel, azt állítva róla, hogy ő a svéd ügyész.

„Ez egy baromság! Maradjunk abban, hogy senkit nem akarok megsérteni, de sajnos a világ elég hazug hellyé vált, és ebben a hazugságban a média előszeretettel sütkérezik. Talán az egyik pápa mondta annak idején, a rossz hír is tud jó lenni, de azért ez mégis csak túlzás” – kommentálta Borkai Zsolt a Blikknek az esetet, hozzátéve, hogy nem először keltik így vagy úgy a halálhírét.

„Egyszer már felakasztottam magamat, most Olsson néven haltam meg, de könyörgöm, még élek! Úgy látom, ez egy visszatérő elem az életemben, hogy olykor a halálhíremet keltik, valahol csak nevetni lehet rajta” – tette hozzá az 1988-as szöuli olimpián lólengésben aranyérmet nyerő Borkai.

Az álhírt egyébként a svéd ügyészség is cáfolta, október 12-i közleményükben azt írták, hogy „az ügyben egyetlen Erik Olsson nevű ügyész sem halt meg méhcsípés következtében”, és hozzátették, hogy a valódi vizsgálatot jelenleg Mats Ljungqvist vezeti – írja az AFP hírügynökség tényellenőrző oldala.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!