Gyurcsány: A mostani kormány meggyalázza 1956-ot, méltatlan hozzá

2022. október 23. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

Mint azt a DK korábban közleményben jelezte, Gyurcsány Ferenc vasárnap 1 órakor mondta el október 23-i beszédét (az ellenzéki megemlékezésekről itt, a brüsszeles kormánypártiról itt volt egy reggeli gyűjtésünk). A DK '56-os megemlékezésén azon hősök előtt tisztelegtek, akiket „meghurcoltak, üldöztek, akik az életüket adták a haza szabadságáért, függetlenségéért.”

„1956 egy van, de ez az egy nekünk magyaroknak sok arcát mutatja meg, és ezt természetesnek gondolom. Van, aki Nagy Imre szemüvegén keresztül tekint vissza a felszabadító majd véres napokra, van, aki inkább Mindszenty Józsefhez igazítja iránytűjét. Valószínűleg így van ez rendjén."

-mondta Gyurcsány, aki szerint másként emlékezünk a 20. századra is, ”ebben másképp viselkedik a baloldali, liberális közvélemény, és másként a jobboldali, magát konzervatívnak mutató közvélemény„. A DK-elnök azt mondta,

”A baloldal évtizedes törekvése, hogy eltávolítsa magát az embertelen, igazolhatatlan baloldali diktatúrák világától. Emlékezetében a demokratikus tömeg népmozgalma áll. Míg a jobboldal (…) inkább keresi a felmentés okait."

Gyurcsány arról is beszélt, hogy ”a mai magyar kormány a szuverenitásért harcol ott, ahol önrendelkezés van, és szabadságot hazudik ott, ahol önkény van." Gyurcsány szerint ellenben

”Együttműködni Európa népeivel nem az önrendelkezés feladása, hanem önrendelkezésünk önkéntes egyesítése."

Gyurcsány szerint minden történelmi progresszív időszak Nyugathoz kötődik a magyar történelemben,

”Emberemlékezet óta ez az első olyan kormány, amely önszántából, nem külső hatalmi befolyás alapján a konfliktust keresi a Nyugattal. Mi ezzel szemben állunk.

A DK-elnök úgy folytatta: „másik oldalról a kormány szabadnak tekinti Magyarországot, miközben mi úgy gondoljuk, épp a saját kormányunk az akadálya a szabadságunknak.” Gyurcsány Ferenc szerint a „haza üdvét kizárólag egy gondolat köré” szervezni annyit tesz, mint „a gondolat önkényét” kialakítani. Márpedig szerinte

„A gondolat önkénye az önkényuralom előszobája. Ahova Magyarország megérkezett.”

Gyurcsány emellett arról beszélt, hogy amely kormány nem biztosítja „a szabad szó jogát, a szabad sajtó jogát, a szabad egyházalapítás jogát, az a kormány nem a nemzet szabadságát, hanem a hatalom önkényét hozza el.”

„Az a politika, amelyet ez a kormány képvisel, méltatlan '56 örökségéhez. az a politika, amely nem ismeri el az ukrán nép jogát, (...) a forradalom, a szabadságharc magas erkölcsiségét a megszálló hatalommal szemben: ez a kormány méltatlan 1956 örökségéhez. '56 szelleme ma Herszonban küzd.”

Gyurcsány úgy fogalmazott, az a kormány, amely „parolázik Oroszországnak, az meghazudja, elhazudja 1956-ot”. A DK-elnök szerint ezáltal 1956. valódi örökösei a „szabadságukért küzdő baloldaliak, szabadelvűek és konzervatívok is”. Gyurcsány több ellenzéki párthoz hasonlóan a szabadság jegyében utcára hívta az embereket a mai, Kálvin téri gyülekezésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől