A tankerület jövőre elveszi a Karinthy Frigyes Gimnázium egyik két tannyelvű osztályát

2022. október 21. – 11:36

A tankerület jövőre elveszi a Karinthy Frigyes Gimnázium egyik két tannyelvű osztályát
Október 5-én demonstráltak a pedagógusok a Karinthy Frigyes Gimnázium előtt – Fotó: Barischin Balázs

Másolás

Vágólapra másolva

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban a tankerület jövőre nem engedélyezi az egyik angol-magyar két tannyelvű osztály elindítását. Az iskola egyik tanára lapunknak azt mondta: nem indokolták meg a döntést, a Karinthyban évek óta három két tannyelvű osztályt indítanak. Pénteken a gimnáziumból 22-en vesznek részt a polgári engedetlenségben, és korábban is aktívak voltak az intézmény munkatársai a pedagógustiltakozásokban, de nem tudni, összefügg-e ezzel a tankerület döntése. A tankerület igazgatója délután lapunknak azt írta, hogy a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően fogadják el az iskolák indítandó tagozatkódjait.

Berta Bea, az iskola egyik tanára lapunknak azt mondta, hogy múlt hét pénteken, 14-én kapott az iskola a Külső-Pesti Tankerületi Központtól egy határozatot, amiben az állt: jövőre az öt osztály helyett csak hármat indíthatnak. Indoklás nem szerepelt a határozatban.

Majd hétvégén az igazgató egyeztetést kezdeményezett a tankerülettel, ahova ezen a héten kedden délelőtt ment el.

„Onnan ő úgy jött el, hogy indulhat öt osztály, tehát létszámban fel lehet venni annyi gyereket, mint korábban, de eddig három angol két tannyelvű osztályunk volt, jövőre kettő indulhat, helyette sima gimnáziumi osztály indul”

– mondta Berta Bea.

Frissítés: A Karinthy Frigyes Gimnázium igazgatója délután megkereste lapunkat, és azt írta:

„Az iskola az indítható osztályok és tagozatkódok ügyében – az előző évek gyakorlatának megfelelően – egyeztetett a fenntartóval. A megbeszélés során megállapodtunk abban, hogy a következő évben felvehető öt éves magyar-angol két tanítási nyelvű osztályok száma háromról kettőre csökken, helyette a szokásos egy helyett két négy éves gimnáziumi osztályt indíthatunk. Ebből az egyik emelt óraszámú angolt, a másik informatika specializációt kínál. A magyar-német két tanítási nyelvű osztályt a változtatás nem érinti.”

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban október 5-én, az országos pedagógussztrájk napján többen is részt vettek a polgári engedetlenségben. Október 6-án az iskola 24 tanára nem volt hajlandó átvenni az iskola igazgatójától a névre szóló figyelmeztető leveleket, ezért másnap maguk mentek el a Külső-Pesti Tankerületi Központba. Akkor közel ezer szülő és szimpatizáns tüntetett a központ Üllői úti épülete előtt.

Pénteken 22-en folytatják a polgári engedetlenséget, nagy részük már másodszorra választja ezt a tiltakozási formát. Mikor megkérdeztük, hogy miért álltak bele ismét a munkabeszüntetésbe, Berta Bea azt mondta: ez túlmutat egy iskolán, arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy szóba álljanak velünk, mert olyan alapvető problémák vannak az oktatásban, amiktől nem hatékony a működés. Például épületek állaga, uniformizálódás, nincs elég tanár, kevés a bér. Szerintük pénteken megtörtént az az áttörés, ami eddig nem, vagyis az óvodák is beleálltak a tiltakozásba.

Megkerestük a Külső-Pesti Tankerületi Központot, arra voltunk kíváncsiak, hogy miért akartak öt helyett három osztályt indítani, majd végül miért szüntetik meg az iskola egyik két tannyelvű osztályát. Várjuk válaszukat.

Frissítés: Rábel Krisztina, a tankerület igazgatója délután válaszolt kérdéseinkre, azt írta:

„a tankerületek a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően fogadják el az iskolák indítandó tagozatkódjait. A köznevelési törvény és az oktatást szabályozó rendeletek meghatározzák a minimális csoportlétszámot, továbbá bizonyos esetekben a csoportbontás kötelezőségét. A Karinthy Frigyes Gimnázium a jövő tanévre öt osztály indítását hirdette meg, osztályonként 30 tanulóval.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!