A szakdolgozók fele beadta felmondását a Szent Imre kórház szülészeti osztályán

2022. október 20. – 07:34

Másolás

Vágólapra másolva

Nem csak az új szabályok miatt kezdődhettek felmondások a Szent Imre kórház szülészeti osztályán, ahol a 28 szakdolgozóból 14-en beadták felmondásukat. A döntés mögött bérfeszültség is állhat – tudta meg a Népszava.

A laphoz eljutott levél szerint a szülészeti és nőgyógyászati osztály szakdolgozói már hónapokkal ezelőtt, júliusban levelet írtak követeléseikről az intézmény vezetőségének. A levél szerint olyan bérrendezést szerettek volna, mint a diploma nélküli műtősnők esetében történt, akik akár kétszer annyit kereshetnek, mint egy diplomás szülésznő.

A legfrissebb információk szerint a szülészeti és nőgyógyászati osztály szakdolgozóinak fele, 28-ból 14 fő adta be felmondását.

Ez a szám több, mint a kedden az RTL Híradó által kiderített tíz felmondott szakdolgozó.

A kórház elismerte, hogy a szülészeti osztály dolgozói nyáron több javaslatot is megfogalmaztak, ezeket pedig továbbították az Országos Kórházi Főigazgatóság felé. A bérrendezésre a kórház költségvetéséből lenne lehetőség, idén azonban a megnövekedett költségek miatt erre jelenleg nem tudnak fedezetet elkülöníteni. A kórház erről az érintett dolgozókat is tájékoztatta. Hozzátették, hogy szakdolgozóik a jogszabályi előírásoknak megfelelően a szakterületük szerint előírt maximális pótlékot kapják a kórháztól.

Novembertől úgy tudják biztosítani a szabad szülésznőválasztást, hogy a szolgálatban lévő szülésznők közül a kismama kiválaszthatja azt, akinek az együttműködését szeretné kérni a szülés alatt.

A Népszava információi szerint a kórház vezetése egyelőre a szakdolgozók belső vezénylésével próbálja a szülészetről hiányzókat pótolni az egyes műszakokban.

Múlt szombaton derült ki, hogy a Szent Imre kórház szigorítja szülési szabályait. „A vajúdás és szülés kísérésének biztonsága érdekében a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét 2022. november 1-től megszüntetjük” – írták. Ezen a héten kiderült, hogy tíz szakdolgozó tervezi felmondását. A Telex kérdéseire a kórház nem erősítette meg, de nem is cáfolta a szülésznők felmondását. Hozzátették, hogy az osztály működése továbbra is biztosított, valamint hogy a korábban elvállalt, már gondozásuk alatt álló kismamákat megnyugtatták, és tájékoztatták, hogy „nem kell másik kórházat felkeresniük”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!