Nem hagyják megfélemlíteni magukat a szegedi tanárok, az elmúlt évek legnagyobb létszámú tüntetését tartották a városban

2022. október 20. – 21:50

Nem hagyják megfélemlíteni magukat a szegedi tanárok, az elmúlt évek legnagyobb létszámú tüntetését tartották a városban
Fotó: Bálint András / Szegeder
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt évek legnagyobb létszámú szegedi tüntetését tartották mintegy kétezren csütörtökön este a belvárosban. A szervezők tanárok, diákok, szülők és egyetemi közösségek voltak. A közoktatás és az abban dolgozók helyzete miatt előbb élőláncba álltak össze, majd közös énekkel, versekkel és a kormány oktatáspolitikáját bíráló beszédekkel álltak ki a változást akarók mellett.

A Dugonics téren volt a rendezvény központja, innen indult az élőlánc. Az egy hete a Facebookon meghirdetett esemény iránt előzetesen mintegy kétezren érdeklődtek, és ezt a számot a megjelentek tömege is igazolta. A résztvevők között minden korosztály tagjait fel lehetett fedezni az ősz hajú idősebb emberektől az egészen fiatal tizenévesekig. Az élőlánc a Dugonics tértől a Széchenyi tér túlsó végéig tartott, a hossza mintegy 800 méter volt, így a részt vevők száma megközelíthette a kétezret, sőt még annál is többen lehettek, mert közben még a téren is sokan maradtak. A láncban felsorakozó békés tömeg tagjai átadták egymásnak az oktatás szabadságának fáklyáját, majd visszavonultak a Dugonics térre.

A színpadon felsorakoztak transzparenseikkel az intézmények képviselői, amelyekben a szegedi szolidaritási nyilatkozatot aláírt tanárok és a hozzájuk csatlakozók dolgoznak. Minden intézmény neve után elhangzott, hogy ott hányan írták már alá a dokumentumot. Mintegy 25, a szegediek mellett bordányi, domaszéki, hódmezővásárhelyi, és szentesi iskolák majdnem 750 tanára csatlakozott már, és mint az egyik szervező a Telex tudósítójának elmondta, a demonstráción is jelentkeztek újabb aláírók.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Felolvasták a nyilatkozat szövegét is, amelynek lényege az, hogy az oktatás helyzetének javításáért tüntetők kiállnak egymás védelmében. Ha bármelyiküket valamilyen jogsérelem érné:

Nem hagyjuk! Nem hagyjuk!

A nyilatkozat azt is kimondja, hogy a továbbiakban intézményi háttértől és oktatási szintektől függetlenül, közösen lépnek fel a hazai közoktatásban dolgozók és tanulók érdekében. Elítélik a hatalom megfélemlítési módszereit, a fenyegetéseket és az elbocsátásokat. Követelik, hogy alkotmányos jogaikat, szólás- és véleményszabadságukat mindenki tartsa tiszteletben.

Szegeden és a környékén nem tűrik, hogy bárkit meghurcoljanak azért, mert jogosan fellép az oktatás megoldatlan gondjainak ügyében.

Követelik, hogy végre érdemi tárgyalások induljanak az oktatási reformról.

Nem csak a magasabb tanári bérért tüntetnek

A megjelentek kezében világító telefonok fényében a Szegedi Tanárok kórusa elénekelte a híres Koncz Zsuzsa-számot, a „Valahol egy lány” kezdetű dalt. Tanárok két József Attila-verset is elszavaltak a beszédek között, Kis Éva a „Levegőt!” és Fabulya Andrea „A Számokról” címűt. Csala Hanga diák pedig a saját slam poetry-jét adta elő, amely az oktatás fontosságáról szólt.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Kalydiné Bajza Rita szülő, három fiú édesanyja azt mondta, nem nézheti tétlenül, hogy tönkretegyék a fiai jövőjét, ezért mindenkit arra kér, támogassa a tanárokat, akik az oktatást jobbá akarják tenni. Dobi Richárd tanárszakos egyetemista arról beszélt, hogy annak az országnak, amelyben a tanárokról mindig csak rosszakat lehet hallani, nincs jövője. A beszédeket gyakran hurrogással, skandálással, füttyel kísérte a hallgatóság.

Együtt vagyunk! Együtt vagyunk!

– skandálta a tömeg. Végül Dr. Szajbély Mihály professzor, egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének alapítója lépett a mikrofonhoz. Őt egyébként az idén Szeged díszpolgárának választották meg.

Arra emlékeztetett, hogy tavasszal már beszélt egy hasonló tüntetésen, de akkor sokkal kevesebben voltak. A pedagógusok helyzete azonban sokkal rosszabb lett tavasz óta, mert fenyegetések közepette állnak ki az oktatás jövőjéért, és a tanári pálya becsületéért.

„Még egyszer mondom: az oktatás jövőjéért és a tanári pálya becsületéért”

– ismételte meg Szajbély. Amikor pedig felidézte, hogy a kormányfő „rendőrminiszter” alá rendelte az oktatást, a tömeg pfujolt. A professzor kijelentette: az oktatás ügye láthatóan nem fontos a kormányfőnek, de az az ország, amely nem akarja eljátszani a jövőjét, nem takarékoskodhat az oktatáson és nem élhet vissza a tanárok hivatástudatával.

Valószínűleg kevés irodalomtörténészt ünnepeltek olyan lelkesen és tapsoltak meg annyian egy nyilvános utcai rendezvényen, mint a beszéde után Szajbély Mihályt.

A tiltakozó tanárok azt tervezik, hogy egy hét múlva, október 27-én csütörtökön csatlakoznak a pedagógus szakszervezetek által meghirdetett országos sztrájkhoz. Végül az 1956-os forradalom hősei előtt tisztelegve a tömeg elénekelte a Himnuszt.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder


A demonstráció végig nyugodt, békés, ám erőteljes hangulatban folyt, határozott, egységes kiállást felmutató tiltakozás volt. A megjelentek száma is tükrözte, hogy az oktatási intézmények és a pedagógusok helyzete nagy hatással van Szeged életére: a több mint 160 ezer lakosú iskolavárosban mintegy húsz középfokú, és ugyanannyi általános iskola működik az egyetemen túl, továbbá óvodák és bölcsődék, valamint más gyermekintézmények is vannak.

Oktatási demonstrációk évek – vagy talán évtizedek – óta vannak a városban, de a szervezők szerint még egyiken sem voltak ennyien.

Erről a témáról ide kattintva angol nyelven is olvashat a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!