Elkészült az első magyar konténerkazán, amivel a közintézményeket fűtené a kormány

2022. október 20. – 14:49

Elkészült az első magyar konténerkazán, amivel a közintézményeket fűtené a kormány
Fotó: Technológiai és Ipari Minisztérium / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült a hazai gyártású konténerkazán prototípusa – jelentette be a Technológiai és Ipari Minisztérium a közösségi oldalán. Mint írtuk, ezekkel a kazánokkal tervezi fűteni a közintézményeket a kormány.

A közlemény szerint a prototípust Palkovics László technológiai és ipari miniszter mellett a katasztrófavédelem szakemberei is alaposan szemügyre vették, és a vizsgálat tapasztalatai alapján biztonságos használatra alkalmasnak találták. A kormány 1 milliárd forintos támogatással járult hozzá a hazai gyártókapacitás megerősítéséhez.

A Technológiai és Ipari Minisztérium javaslata alapján konténerkazánok válthatják ki elsősorban bölcsődék, óvodák és iskolák, bentlakásos szociális otthonok gázfűtését. Az első körben munkába álló 400 berendezés felét idehaza állítják elő.

A gyártó 200 darab, többféle teljesítményű, fapelletet égető egységet készít és szállít le a következő hónapokban. Az eszközök időigényes engedélyeztetés nélkül telepíthetők, néhány nap alatt rendszerbe köthetők.

„A kazánok odahelyezhetők az épületek mellé, és így meleg vízzel lehet az épületet fűteni” – mondta korábban Palkovics László. Ezek a konténeres kazánok pelletet és biomasszát égetnek, és hamar telepíthetők. A kazánok megrendelése részben külföldről zajlik, de itthon is gyártanak ilyet – tette hozzá a technológiai és ipari miniszter.

Fotó: Technológiai és Ipari Minisztérium / Facebook
Fotó: Technológiai és Ipari Minisztérium / Facebook

Gulyás Gergely az előző heti kormányinfón jelentette be, hogy ezen a télen várhatóan csak 18 fokig fogják fűteni az állami intézményeket, emellett azt is elmondta, hogy 25 százalékos fogyasztáscsökkentést írnak elő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!