Reagált az ingatlanmutyis vádakra a Máltai Szeretetszolgálat

2022. október 20. – 15:34

Reagált az ingatlanmutyis vádakra a Máltai Szeretetszolgálat
Fotó: Google Street View

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy velencei ingatlan értékesítésének története” címmel tett közzé egy írást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerdán késő este az oldalán. Az írásban az Átlátszón hétfőn megjelent „Fideszes alapítványhoz vándorolt egy állami hotel a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül” című cikkre reagálnak, amelyet itt szemléztünk mi is.

Mint írják, a kormány 2020 decemberében határozott arról, hogy a korai fejlesztésre szoruló gyermekeket, a felnőttkori mozgásfejlesztést igénylő embereket ellátó Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft.-t átadja a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A társaság ingatlanjai között két leromlott állapotú velencei szálloda épülete is volt, ezek közül az egyiket 2021-ben értékesítette a Pro Rekreatione Kft. Az oldalukra kitett szövegben ennek részleteiről írnak.

A Velencei-tó térségében működő, rekreációs tevékenységet, egészségügyi szolgáltatást és oktatási tevékenységet végző Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. 2011-ben kormányhatározat alapján, egy korábbi alapítvány általános jogutódaként jött létre, ennek során vált két velencei szálloda – a Hotel Juventus és a Hotel Helios – tulajdonosává. A társaság fő tevékenysége a genetikai rendellenességgel született vagy születés közben sérült gyermekek fejlesztése – olvasható az oldalukon.

A szövegben az áll, hogy a két szállodaépületet 1996 és 2021 között bérlő üzemeltette. Az épületek állapota régóta romlott, az ingatlanok értékesítése hat éven át napirenden volt. A Hotel Helios-t üzemeltető Kft. 2020. szeptember 10-én jelezte, hogy visszaadja az ingatlant, arra hivatkozva, hogy a szálloda olyan mértékben elhasználódott és leromlott, hogy már nem felel meg a jogszabályokban előírt feltételeknek. A bérleti szerződés 2021. március 1-jével szűnt meg a weboldalon megjelent írás szerint.

A továbbiakban szó esik arról is, hogy a Pro Rekreatione Kft. nonprofit szervezet, bevételeit közhasznú tevékenységére fordítja. „A szervezetnek nem volt forrása a leromlott ingatlanok felújítására, így a kisebb hotel értékesítése és a nagyobb felújítása mellett döntött. A társaság 2021. május 6-án a hivatalos értékbecslés feletti áron értékesítette a Hotel Heliost, a Hotel Juventus épületében pedig alapszintű felújítást kezdett, hogy az épületet munkásszállóként bérbe adhassa.

A Hotel Heliost megvásárló vevő a szállodát több mint két évtizeden át működtető bérlő közvetítésével került kapcsolatba a Pro Rekreatione Kft-vel.”

„A Máltai Szeretetszolgálat és az állam szerepe” közcímet viselő részben azt írják, hogy a Pro Rekreatione Kft. átadásáról 2018-ban kezdődött egyeztetés a kormány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat között, mely 2017 és 2021 között több fogyatékos és idős embereket ellátó intézményt vett át az államtól, ennek során 3500 intézményben élő személy került a Máltai Szeretetszolgálat közvetlen ellátásába. A nonprofit társaság átadásáról is ebben az időszakban született kormányhatározat, a társaságot ténylegesen 2021 elején vette át a karitatív szervezet.

A szeretetszolgálat szerint a fent ismertetett „folyamatról nem valós állításokat tett közzé” az egyik hírportál.

(A hírportált nem nevezik meg, de szinte biztos, hogy az Átlátszóról van szó). Mint írják, többek között a Pro Rekreatione Kft. 2020-as beszámolójában feltüntetett 51 ezer forintos könyveléstechnikai tételt ezerszeresen nagyságrendet tévesztve 51 millió forintos támogatásként értelmezték. A cikkben egy műholdas felvételre hivatkozva azt állították, hogy az ingatlan medencével is rendelkezik, ezzel szemben „az ingatlanon évtizedekkel korábban létesített medence immár hosszú ideje használhatatlan létesítmény, egy betonozott gödör, melynek felszámolása értékcsökkentő tényezőként jelent meg minden felmérésben. Észrevételeink listáját hosszan sorolhatnánk, de nem kívánunk védekezni olyasmi miatt, amiben nem vagyunk vétkesek. Ezeket az információkat azok miatt tesszük közzé, akik ebben az ügyben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mondanivalójára is kíváncsiak.”

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!