Átlátszó: Fidesz-közeli alapítványhoz került egy velencei hotel a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül

2022. október 18. – 15:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül került egy értékes velencei ingatlan fideszes érdekkörbe – írja az Átlátszó. A Helios hotel új tulajdonosai között megtalálható az L. Simon László által alapított Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány cége. Már nem nyilvános adat a vételár, annyit viszont gyanítani lehet, hogy az ötezer négyzetméteres telken lévő épületek mindössze egy velencei családi ház áráért, 100 millió forintért cserélhettek gazdát. A hotel felújítására korábban 50 millió forint támogatást ítélt oda az állam.

Pár perc sétára található a kúriaépület és a mellette lévő, feltehetően üzemen kívüli Helios hotel a Velence Korzó homokos partjától. A korábban állami tulajdonú ingatlan az Átlátszó szerint meglehetősen szokatlan körülmények között került ki a nemzeti vagyonból. A történet 2021 márciusában indult, amikor a szállót az állam ingyen odaadta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyesületének. (Az állam nem csupán az ingatlant, hanem a hotelt tulajdonló céget, a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft.-t ajándékozta oda.)

A máltaiak két hónapon belül értékesítették a Helios hotelt a Helios Projekt Kft.-nek. A cégben közvetetten részesedése van a Velencei-tavi Kistérségért Alapítványnak, amit a volt kulturális miniszter, a fideszes L. Simon László hozott létre. A májusi adásvétel előtt, már februárban hozták létre a szállót később megvásárló, beszédes nevű Helios Projekt Kft.-t.

Az Átlátszó szerette volna megtudni, hogy mekkora értéket képvisel az egykori közös vagyon. Mivel a tranzakcióban részt vevő felek nem válaszoltak a levelükre, közérdekű adatigénylést adtak be a korábban állami tulajdonban lévő Pro Rekreatione Kft.-nek. A cég ügyvezetője azonban nem adta ki az adatot arra hivatkozva, hogy rájuk már nem vonatkoznak az adatnyilvánossági szabályok, és annyit írt, hogy „az ingatlan értékesítésére hivatalos értékbecslést követően és az abban feltüntetett értéket meghaladóan került sor”.

A Helios Kft. 2021-es beszámolója szerint összesen 101 millió forint értékű ingatlannal gazdagodtak. Az összeget a kiegészítő melléklet tovább bontja: „telek, telkesítés – Velence Tópart utca 34″ címen 51,6 millió, míg „Velence ingatlan” címen 49,8 millió forintot tüntetnek fel, így a lap szerint

a 101 milliós összeg vélhetően a Helios-telek és a rajta lévő építmény vételárát jelenti.

A 100 milliós ár az ötezer négyzetméteres tóközeli ingatlanért nagyon baráti lenne – véli az Átlátszó például az alapján, hogy az utcában 116 millió forintért árulnak egy hetvenes években épült kétszintes, 185 négyzetméteres családi házat 545 négyzetméteres telekkel. A lap munkatársai a helyszínen a kúria mellett egy másik szállót és egy orvosi rendelőt is találtak. Az utcafronton lévő szürke épület egykor Helios hotelként üzemelt, jelenleg kávézóként működik.A felújított épület komoly értéket képviselhet, ami önmagában meghaladhatja a 100 millió forintot.

A hotelt az állam pénzbeli támogatással is megsegítette. A Pro Rekreatione Kft. 2020-as beszámolójában „Széchenyi Helios Hotel fejlesztési támogatás” címszó alatt 51 millió forintot találtak. Az Átlátszó szerint az is kérdés, hogy a támogatásból mennyi pénzt használtak fel, a Pro Rekreatione éves beszámolójában ugyanis 10 millió forintot tüntettek fel a hotel értékének a növekedésénél. A Helios szálloda kivezetése értékesítés miatt címszó alatt pedig 50,5 millió forint szerepel – feltehetőleg ennyire becsülték az ingatlan árát.

A hotelt megvásárló Helios Projekt Kft. nulla fővel működik, főtevékenysége a szállodai szolgáltatás. A cégben a Velencei-tavi Ingatlanfejlesztő Kft.-nek 35 százalék, a Művészeti Népfőiskola Vagyonkezelő Kft.-nek 5 százalék tulajdonjoga van.

A cégek mögött két Fidesz-közeli alapítvány áll.

A Velence-tavi Ingatlanfejlesztő Kft.-ben 12 százalékos tulajdona van a Velencei-tavi Kistérségért Alapítványnak, amit „a gyermekkorát a tó környékén töltő, és jelenleg is itt élő L. Simon László” hozott létre. L. Simon László korábban kulturális államtitkár volt, jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

A Művészeti Népfőiskola Vagyonkezelő Kft. a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány tulajdona. A két alapítvány ugyanarra a kápolnásnyéki címre van bejegyezve, a Deák Ferenc utca 10. alá. Ugyanitt található a felújított Halász Kastély, amit korábban „L. Simon László kastélyaként” emlegettek a sajtóban. 2014-ben 267 millió forint uniós támogatást kapott a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány az épület felújítására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!