Központi közadat-nyilvántartást hoz létre a kormány, hogy megfeleljen az uniós igényeknek

2022. október 19. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

Benyújtottak egy újabb – az uniós források kifizetéséhez elvárt – törvénymódosítást, ami többek között a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatos folyamatokat gyorsítaná meg. A törvénymódosítást kedd este nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A benyújtott módosításról Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon azt írta, „a módosítás gyorsítja a közérdekű adatok megismerésére irányuló perek lefolytatását, illetve növeli azok hatékonyságát”.

A módosítás főbb pontjai a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatos peres eljárások gyorsítására és a központi információs közadat-nyilvántartás létrehozásáról szólnak. A javaslat a közérdekű adatok megismerésére irányuló igénnyel összefüggésben indítható perek lefolytatásának gyorsításához, illetve az e perek hatékonyságának növeléséhez szükséges módosításokat tartalmazza, valamint a bárki számára elérhető, nyilvános a Központi Információs Közadat-nyilvántartás létrehozását irányozza elő.

A nyilvántartás tartalmazná a költségvetési szervek, illetve a helyi és nemzetiségi önkormányzatok legfontosabb gazdálkodási adatait, így különösen az általuk hazai vagy európai uniós forrásból megvalósulóan nyújtott, ötmillió forintot elérő költségvetési támogatások, közbeszerzések, szerződések és kifizetések adatait.

A Központi Információs Közadatnyilvántartás felületén kéthavi rendszerességgel, a közzétételt követő legalább öt évig elérhető módon kell majd közzétenni a közérdekű adatokat.

A módosítás, amennyiben a parlament megszavazza, az év végén lépne hatályba.

Az Európai Bizottság szeptemberi javaslata szerint 3000 milliárd forintnyi összeget kellene elvonni Magyarországtól az uniós pénzek felhasználása körüli visszaélések miatt, azonban

két hónap haladékot adtak arra, hogy a kormány megtegye a Bizottságnak korábban beígért korrupcióellenes intézkedéseket.

A kormány tizenhét ígéretet tett a Bizottságnak, hogy hozzájusson a forrásokhoz, a lépések még a Miniszterelnökséget is elérik. A gigászi összeg zárolásáról és az ahhoz kapcsolódó jogállamisági mechanizmusról is írtunk korábban, ahogy arról is, hogy a K-Monitor szerint az irány jó, de maradtak hiányok, és nem jelentenek csodafegyvert az uniónak vállalt törvényjavaslatok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!