Publicus: A megkérdezettek közel kétharmada nem bízik a kormány korrupcióellenes intézkedéseiben

2022. október 17. – 08:16

Másolás

Vágólapra másolva

A megkérdezettek közel kétharmada szerint az uniós pénzek reményében rohamtempóban felállított korrupcióellenes szervezetek nem fogják csökkenteni a hazai korrupciót – derült ki a Publicus Intézet Népszavának készült felméréséből. A többség szerint csak az uniós elvárásoknak akart a kormány gyorsan formailag megfelelni, hogy hozzájusson a közel 3000 milliárd forráshoz.

Az Országgyűlés október 3-án és 4-én fogadta el azokat a törvényjavaslatokat, amelyek az EU korrupcióellenes kéréseinek feleltek meg.

A 3-án elfogadott Btk.-módosítás legfontosabb pontja, hogy a jövőben bárki számára elérhető lesz az úgynevezett vádkikényszerítés intézménye a kiemelt korrupciós ügyekben. Ha az ügyészség eddig ejtett egy korrupciós ügyet, a szabályozás szerint az érintettek csak pótmagánváddal kényszeríthették ki a bírósági eljárást, és más nem is értesült a nyomozás megszüntetéséről. A módosítás után azonban bárki kérhet jogorvoslatot korrupciós ügyekben.

Míg 4-én többek között arról döntöttek, hogy felállítják az Integritás Hatóságot: ez lenne az a teljesen új korrupcióellenes intézmény, ami a kormány szándékai szerint megelőzné, ellenőrizné a csalásokat, összeférhetetlenségi és korrupciós ügyeket. De szavaztak a korrupcióellenes munkacsoportról is, és megkönnyítik a közérdekű adatokhoz való hozzáférés lehetőségeit a veszélyhelyzet alatt.

A Népszava cikkéből az is kiderül, hogy nem feltétlenül tud arról mindenki, hogy a forrásokért cserébe mikben engedett a kormány Brüsszelnek. „Míg az ellenzéki szavazóknak közel 90 százaléka, addig a kormánypártiaknak csak kevesebb mint kétharmada hallott róla, hogy a kormány összeállított egy korrupciót visszaszorító törvénycsomagot az EU követelésére” – írja a lap a felmérés alapján. Hozzáteszik, hogy a 30 év alattiaknál ennél is rosszabb a helyzet, ott csak a megkérdezettek 57 százalékuk értesült erről.

Az is kiderült, hogy a megkérdezettek 71 százaléka támogatja, hogy az ország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, az összes válaszadó 71 százaléka szerint az uniós szervezetnek is vizsgálnia kellene a hazai korrupciós ügyeket. Ha fideszes és ellenzéki válaszadókra bontjuk le, azt kapjuk, hogy az ellenzékiek 98 százaléka támogatja az európai ügyészséghez csatlakozást, míg a fideszeseknek csak 37 százaléka. Bár utóbbiak negyede nem akart válaszolni erre a kérdésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!