Az MNB alelnöke: Kifizetik a Sberbank betéteseit

2022. október 17. – 09:15

Másolás

Vágólapra másolva

Megkapják a teljes követelésüket a Sberbank betétesei, a kártalanítás jövő héten indul – mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke hétfőn az M1-en. Összesen mintegy 160 milliárd forintot fizetnek ki most a károsult ügyfeleknek.

Az alelnök azt mondta, az érintetteknek nincs tennivalójuk. A végelszámolást végző cég, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. egyénileg keresi fel a károsultakat, hogy elvégezzék a kötelező adategyeztetést a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény értelmében.

Nagyjából 2500 ügyfélnek volt 100 ezer euró feletti betétje a banknál, ők kapják most meg a pénzüket. Kandrács Csaba azt is hozzátette, hogy a hasonló engedély visszavonással járó eseteknek mindössze 25 százaléka végződik ilyen sikerrel, hogy a betétesek visszakapják a pénzüket.

Az MNB március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét, és elrendelte a végelszámolását. A végelszámolás elindítása után, PSFN Kft. pályázatot írt ki a Sberbank Magyarország hitelállományának átvételére. A pályázatot, ami egy 330 milliárd forint kitettségű hitelportfólió megvásárlásáról szól, az MKB Bank nyerte meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!