Végelszámolás indul a magyar Sberbanknál

2022. március 2. – 00:22

frissítve

Végelszámolás indul a magyar Sberbanknál
Kisebb sor áll a Sberbank egyik budapesti fiókja előtt szerda reggel – Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az osztrák anyavállalatot sem lehetett megmenteni.

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. hitelintézet tevékenységi engedélyét. A lakossági ügyfeleket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 10 napon belül 100 ezer euróig (immár mintegy 37 millió forintig) kártalanítja, de a vállalati ügyfeleknél nagyobb a baj, ami a hazai építőipart is érintheti.

Nem lehetett megmenteni

A Magyar Nemzeti Bank kedd esti tájékoztatása alapján az Egységes Szanálási Testület (SRB), az Európai Unió szanálási szervezetének ma esti bejelentése szerint elrendelte az ausztriai Sberbank Europe AG., a hazai Sberbank Magyarország Zrt. anyavállalatának végelszámolását. Mint ismeretes, a hazai Sberbank az orosz–ukrán válság nyomán az osztrák anyabanktól, illetve annak tulajdonosától, a – nemzetközi szankciók által sújtott – orosz Sberbanktól érkező negatív hatások miatt került súlyos fizetőképességi (likviditási) és tőkehelyzetbe.

Az anyavállalat fizetésképtelenségének kimondása nyomán előállt helyzetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is határozatában visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a bíróságon annak végelszámolását.

A jegybank a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) jelölte ki végelszámolónak. Az MNB az elmúlt napokban – az ügyfelek és valamennyi érintett fél érdekeinek védelmére – kísérletet tett arra, hogy a végelszámolás helyett megnyugtatóan rendeződhessék a hazai Sberbank helyzete, ám e lépések eredménytelennek bizonyultak.

Az OBA gyors lesz

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt 10 munkanapon belül – az adott betétes tényleges betétösszegétől függően – akár 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 37 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján.

A kártalanítás a magyar Sberbanktól az OBA-nak átadott információk alapján automatikus, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél.

Az OBA-védettség – a befektetési alap, biztosító, befektetési vállalkozás stb. kivételével – mindenkire vonatkozik. A védelem a forintban vagy devizában elhelyezett betétre is kiterjed, ideértve a folyószámlán elhelyezett összeget, a lekötött betétet, az okiratos betétet stb. és azok kamatait is. A magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok stb. betéteire is vonatkozik a védelem, beleértve a külföldön élőket és a külföldieket is.

A vállalatoknak nehezebb

Az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatok szintén részesülnek az OBA-védelemben. Ha egy ügyfélnek több betétje van egy banknál, ezek összeadódnak a kártalanítás összeghatárának meghatározásakor, s együttesen a kifizetési limitig fizethetők ki.

Úgy tudjuk, hogy a Sberbank magánügyfelei nagyon nagy többségben teljes kártalanításra számíthatnak,

a leginkább egy kereskedői réteg, például vas- és acélimportőrök vannak gondban. A javarészt keleti importot bonyolító cégek „üzemszerűen” mentek a Sberbankhoz, volumeneik folytán ők több százmillió forintokkal is beragadhattak, amely „kiszáradás” a hazai építőiparban kockázatot jelenthet.

Hogyan tovább?

Az OBA a további tudnivalókról részletes tájékoztatást fog adni az ügyfeleknek. A jegybank is folyamatos tájékoztatást nyújt majd az ügyfeleknek és valamennyi érdekelt félnek a tudnivalókról. A fogyasztók a témával kapcsolatos megkereséseikre az MNB ügyfélszolgálatán és a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban, írásban, telefonon vagy személyesen is kaphatnak választ.

A mostani eseményeknek nincs hatásuk a hazai pénzügyi rendszer egyéb tagjaira, amelyek – amint azt az elmúlt nyugodt időszakok is mutatták – változatlanul biztonságosan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket. A Sberbank ügyfeleiért vélhetően gyorsan megindul a harc ajánlatokkal, esetleg valamilyen állományátruházási javaslattal.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!