Dobrev Klára Olaf Scholzcal találkozott, a kormány korrupcióellenes csomagjáról beszélgettek

2022. október 15. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője Olaf Scholz német kancellárral találkozott – közölte Dobrev a Facebook-oldalán.

A DK politikusa azt írja, Scholzcal Magyarország felfüggesztett európai uniós forrásairól beszélgettek, és a kancellár azt mondta, „a jogállamisággal, korrupcióellenes küzdelemmel kapcsolatban nem fog kompromisszumokat kötni”.

Dobrev beszámolója szerint a német kancellár számára „nem lesz elég annyi, hogy a magyar kormány korrupcióellenesnek beállított jogszabályokat visz át a parlamenten. Csak akkor támogatja az uniós források megindítását, ha a magyar kormány valódi eredményeket tud elérni a jogállamiság helyreállítása és a korrupció megfékezése terén. A gyakorlatban és nemcsak papíron.”

Dobrev Klára arra utal, hogy az országgyűlés néhány napja megszavazott egy, korrupció visszaszorítását célzó javaslatcsomagot, amelyben 17 pontban tesz eleget a kormány az Európai Bizottság kéréseinek. Ezeknek az ígéreteknek a gyakorlati megvalósítása az ára annak, hogy az egyelőre visszatartott, több mint 3000 milliárd forintot érő helyreállítási forrást megkapja Magyarország. A csomag végrehajtására decemberig kapott haladékot az ország, az Euractiv szerint azért, mert a Bizottság nagyon elégedett az új törvényekkel tartalmilag.

A korrupcióellenes csomag gyakorlati érvényesülésével kapcsolatban azért lehetnek kétségek (amelyekre Dobrev is utal a posztjában), mert jogszabályi szinten ha nem is volt tökéletes, de eddig is EU-konform volt Magyarország, mégis gyakran merült fel a hazai és uniós forrásokkal való visszaélés gyanúja. Hogy egy-egy új intézmény vagy törvény miért nem képes feltétlenül önmagában garantálni a korrupció (más értelmezésben: „a Fidesz legfőbb politikája”) visszaszorulását, azt a most felállítandó Integrációs Hatóság példáján keresztül itt mutattuk be.

Olaf Scholzcal (és előző német kancellárral, Angela Merkellel) nemrég Orbán Viktor miniszterelnök is találkozott Berlinben, állítólag a szankciókról is egyeztettek. A Politico forrásai szerint a magyar kormányfő hűvös fogadtatásban részesült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!