A szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban több mint 30-an sztrájkolnak

2022. október 14. – 07:42

Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szegeden több iskolában is sztrájkolnak pénteken a tanárok, és mivel a szabályok szerint a munkabeszüntetés közben nem jöhetnek ki az iskolaépületből, a tanítási idő kezdete előtt álltak ki iskolájuk elé. A Deák Ferenc Gimnáziumnál elmondták a részt vevő tanárok, hogy közös nyilatkozatot írtak alá, amellyel szolidaritási fogadalmat tettek a tiltakozók mellett, ehhez már több szegedi és a város környékén lévő iskola tanárai, továbbá más oktatási-, nevelési-, és gyermekintézmények dolgozói is csatlakoztak.

Fotó: Móra Krisztina
Fotó: Móra Krisztina

A nyilatkozatban elítélik a hatalom velük szemben alkalmazott megfélemlítési módszereit, a fenyegetéseket és az elbocsátásokat. Követelik, hogy alkotmányos jogaikat, szólás-, és véleményszabadságukat mindenki tartsa tiszteletben. Azt is kinyilvánítják: Szegeden nem tűrik, hogy bárkit meghurcoljanak azért, mert jogosan fellép az oktatás megoldatlan gondjainak ügyében. Az aláírók kiállnak egymásért, és ha a tiltakozás miatt valakit sérelem ér, az ellen közösen fognak fellépni, jogorvoslatot kérnek, és a nyilvánossághoz fordulnak. Követelik, hogy az erőfitogtatás helyett tárgyalások induljanak az oktatási reformról.

A Deákban ma sztrájkolnak, a munkabeszüntetésben a mintegy 70 tanár közül több mint harmincan vesznek részt, így pénteken csak a végzős osztályok óráit tartják meg.

Eddig 17 általános és középiskola ötszázhúsz tanára írta alá egy nyilatkozatot, további csatlakozókat is várják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!