Karácsony: A főváros nagyjából márciusra csődbe megy kormányzati segítség nélkül

2022. október 13. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem tudom, túléljük-e 2023-at, ha ma ránézek a holland tőzsde gázáraira, akkor nem valószínű, a főváros nagyjából márciusra csődbe megy kormányzati segítség nélkül” – mondta a hvg.hu tudósítása szerint Karácsony Gergely főpolgármester a Republikon Intézet „Van-e még önkormányzatiság Magyarországon?” című konferenciáján.

Karácsony az ellenzéki polgármesterek részvételével tartott kerekasztal-beszélgetésen a konferencia címét adó kérdésre azt mondta, „erre ma nincs válasz, és ez önmagában rossz hír, arra sem tudnék válaszolni, van-e ma Magyarországon demokrácia, de inkább nincs.” Szerinte határeset, hogy lehet-e még önkormányzati rendszerről beszélni, és „reggelig tudnánk sorolni azokat a jogszabályokat, amelyek az önkormányzatok jog- és mozgásterét szűkítik”.

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. szeptember 28-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. szeptember 28-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Szerinte a járványhelyzet, az ukrajnai menekültek és az energiaválság kezelése szempontjából az önkormányzatok jobban reagáltak, mint sok esetben a kormány. Azonban az energiaválság az eddigi legnehezebb feladat elé állítja az önkormányzatokat, mondta.

Ezen a ponton beszélt arról, hogy a kormányzati segítség nélkül a főváros csődbe mehet, de szerinte „ha így is lesz, nyugodt szívvel tudunk tükörbe nézni, mert ha ez a krízis ki is húzza az önkormányzatok alól a talajt, az nem az önkormányzati politikusok hibája lesz”.

Karácsony azt mondta, ha tudta volna, mi vár, nem mosolygott volna a 2019-es önkormányzati választás éjszakáján a fotókon, de szerinte az azóta történtek előnye, hogy „elválik egymástól a kormányzati politikában testet öltő uralkodás és a helyi közösség képviseletéről szóló szolgálat.”

Azt mondta, hogy az utóbbi érték felülírja a napi problémákat, és „mi nem a hatalmat, hanem a közösséget szeretjük, ez talán elég energiát ad, hogy túléljük 2023-at, és talán a 2024-et is, amikor a választások után még több ilyen önkormányzat lesz.”

Karácsony szeptember végén a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) konferenciáján már beszélt arról, hogy nem tudja, a 2023-at hogyan élik túl. Azonban akkor azzal zárta előadását, hogy „túléljük, ha beledöglünk is”. Azt is elmondta, hogy a fővárosi önkormányzat nem fog bezárni semmit, az állami mentőövben pedig két okból sem bízott: szerinte nincs ilyen politikai szándék és nincs ilyen pénz sem.

Azt mondta, ebből a válságból egyedül a partnerség jelenthet kiutat, meg kell egyeznie a kormánynak az Európai Unióval, hogy kifizessék a Magyarországnak szánt forrásokat. De szerinte legalább ilyen fontos, hogy a kormány partnerségre törekedjen az önkormányzatokkal is.

Frissítés: A 444 beszámolója szerint a Republikon konferenciáján Csőzik László érdi polgármester beszélt arról először, hogy három éve kilenc szervezet jelölte, de szerinte ma már több esélye lenne függetlenként. Karácsony is azt javasolta, hogy 2024-ben a pártok támogatásával, de hivatalosan civil ernyőszervezetek jelöltjeiként indítsanak polgármestereket. Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere is az ernyőszervezetes rendszert nevezte a legjobb megoldásnak.

Több résztvevő ugyanakkor arra is utalt, hogy a Fidesz szerintük a képviselő-testületek kezébe adná a polgármester-választás jogát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!