Huszti István, a Telex fotóriportere nyerte idén a Hégető Honorka-díj fotós kategóriáját

2022. október 10. – 14:18

frissítve

Huszti István, a Telex fotóriportere nyerte idén a Hégető Honorka-díj fotós kategóriáját
Huszti István a Telex fotóriportere a Hégető Honorka-díj átadásán – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Huszti István, a Telex fotóriportere nyerte idén a Hégető Honorka-díj fotós kategóriáját – közölte az RTL. Díjat nyert a Telex videórovatának munkatársa, Halász Juli is, még a 444-nél forgatott videójával.

Idén összesen 68 videós és 6 fotós nevezés érkezett az RTL korábbi szerkesztő-riportere, a 2003-ban autóbalesetben elhunyt Hégető Honorka emlékére létrehozott pályázatra. A 2022-es kiírás különös hangsúlyt fektetett a háború különböző arcait, az arra adott emberi reakciót, a sokaknak a közelmúltig megkérdőjelezhetetlen szabadságot bemutató alkotásokra.

A zsűri hét pályaművet emelt ki, a díjat a kezdetektől támogató Yettel pedig egy különdíjat adott át –, amelyek közt a szülésre készülő nők bizonytalan helyzetét, az alkoholista szülők gyermekeinek traumáit, valamint az afganisztáni helyzetet közelről megtapasztaló emberek beszámolóit feldolgozó alkotások is helyet kaptak.

A fotós kategória nyertese idén Huszti István, a Telex fotóriportere, aki az ukrán-orosz háború okozta rombolást és fájdalmat mutatja be hűen díjnyertes képein – olvasható a közleményben.

Huszti István a díj átadásán – Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Huszti István a díj átadásán – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Huszti István 1989 óta dolgozik fotósként, 2005-től 2020 júliusáig az Index szerkesztőségében, amikor munkatársaival együtt ő is felmondott, és azóta a Telexnél dolgozik. (A Telex.hu szerkesztőségének tagjai 2020 júliusának végén mondtak fel az Index.hu-nál, mert nem látták tovább biztosítva a lap független működését. A Telex.hu a felmondásunk után olvasói támogatásokból jöhetett létre, és így tud igazán függetlenül, korrekten működni.)

Huszti István összesen több mint két hónapot töltött Ukrajnában, amióta Oroszország februárban megtámadta az országot.

A díjakat – Keleti Éva, Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus, Horvát János és Weyer Balázs újságírók, valamint Mészáros Antónia az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója – mellett Hégető Hajnalka, a Hégető Honorka Alapítvány kuratóriumi tagja adta át.

Halász Juli a Telex videórovatának munkatársa a díjátadón – Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Halász Juli a Telex videórovatának munkatársa a díjátadón – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

A díj idei nyertes pályázatai:

Bíró Danijar (Partizán) az orosz-ukrán háborút személyes történeteken keresztül feldolgozó portré-sorozatot készített, ’A háború arcai’ címmel.

Halász Júlia, a 444 volt újságírója, aki már a Telex munkatársaként dolgozik ’Egy év hálapénz nélkül: sosem volt még ennyire bizonytalan a szülő nők helyzete Magyarországon’ című filmje az állami ellátásban szülő nők megpróbáltatásait dolgozza fel három, gyermekes anyuka tapasztalatain keresztül, akik nem nyugodtak bele a szabad orvosválasztás eltörlése okozta kiszolgáltatottságba.

Molnár Fruzsina és Moskovics Judit (RTL – Házon kívül) ’Alkoholista szülők gyerekei’ című pályaműve azt mutatja be, hogy milyen alkoholista családban felnőni gyerekként.

Tóth Olivér Márk (Deutsche Welle) riportfilmje ’A cigány ugyanúgy fázik, mint a magyar’ Orgován Miklósné Teca tiszabecsi kempingtulajdonos történetét meséli el, aki Ukrajnából menekülő cigányokat fogadott be.

Csányi Nikolett (HVG) ’Az egész agrártárca levonult Mélykútra, hogy hűtsék a tüntetők indulatait’ című riportfilmje a támogatások kétharmadának elmaradása miatt jövedelem nélkül maradt víziszárnyas-tenyésztők tüntetését mutatja be Mélykúton.

Garay Annamária (RTL Fókusz) ’Négy ember szívszorító története, akik saját bőrükön tapasztalták meg Afganisztánt’ című pályaműve négy megszólaló visszaemlékezése Afganisztánra. A filmben egy egykori magyar békefenntartó is megszólal, valamint egy 8 éve még Afganisztánban élő testvérpár is elmeséli sötét gyermekkori emlékeit. Garay Annamária a Yettel különdíját is megkapta, a ’Fél éve még az ukrán iskolapadokat koptatták, most életük első magyarországi évzárójára érkeztek’ című munkájáért.

A Telex munkatársai tavaly nyerték el a Hégető Honorka-díj fődíját azzal a dokumentumfilmjükkel, amelyben azt mutatták be, hogyan kerül rengeteg hulladék a Tiszába a folyó kárpátaljai szakaszán, majd ez hogyan jut át a határokon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!