„Szenvedélyes, érzelemdús beszélgetés volt” – a sztrájkoló kukásokkal kezdte a napot Karácsony Gergely

2022. október 6. – 11:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután szerdán gúnyos tapssal és zúgolódva fogadták a sztrájkoló fővárosi kukások a városüzemeltető BKM vezetőjét, Mártha Imrét, csütörtök hajnalban Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss Ambrus városüzemeltetési főpolgármester-helyettes kiment a BKM Ecseri úti telepére, hogy ott találkozzanak azokkal, akik nélkül, ahogy Karácsony fogalmazott, „nem működik a város”.

A főpolgármester a találkozásról csak egy rövid, 25 másodperces videót osztott meg a Facebookján, a kísérő szövegben azonban hosszabban írt a kialakult helyzetről.

A posztban többek között azt írja, teljesen természetes, hogy a megélhetési gondok, az elszabadult árak és rezsiköltségek dühössé teszik a kukásokat, ebből a dühből kaptak ők is, „szenvedélyes, érzelemdús beszélgetés volt”, ahol „nem udvariaskodott” ő sem.

A főpolgármester megismételte: a „lehetőségeik határáig elmenve” az idei 15 százalékos béremelés fölött bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást ajánlott, erről tárgyalnak a szakszervezetekkel is. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy Budapest saját bevétele arra sem elég, „hogy az egekbe emelt áramszámlát kifizessük”, és hogy a városvezetés akkor tudna többet adni, ha például „a kormányzati Kukaholding” visszaadná azt a 15 milliárdot, amit Karácsony szerint elvett a budapestiek szemétdíjából.

A főpolgármester színre lépésével végképp politikai ügy is lett a fővárosi kukások tiltakozásából. Ezt jelzi az is, hogy a fővárosban ellenzékben lévő Fidesz városházi frakcióvezetője, Wintermantel Zsolt a TV2 reggeli műsorában arról beszélt: „A hulladékszállítást az a cég végzi, amely a főváros százszázalékos tulajdonában van, és az az ember vezeti, akit Karácsony Gergely főpolgármester személyesen nevezett ki.”

A politikus szerint a hulladék elszállítása a fővárosi önkormányzat törvényi feladata, az el nem szállított kukákkal, a dolgozók bérének rendezésével kapcsolatos feladatok ellátása is a városháza felelőssége. Szerinte alaptalan az is, hogy a főváros 15 milliárdot követel a Kukaholdingtól, és nem felejtette el azt sem megemlíteni, Karácsony Gergely elsők között üdvözölte az európai uniós szankciós politikát, „sőt (...) az ál-Klicsko-interjújában még további szankciók bevezetését sürgette”, majd az amiatt előállt válság megoldását mástól várja.

Ugyanakkor a Budapesti Közműveken belül működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió csütörtök délben arról adott ki közleményt, hogy ismét megküldte az eddig rendezetlen díjtételekről szóló számláit a Kukaholdingnak. Az FKF közleménye szerint az elmúlt időszakban számos egyeztetés volt arról, hogy a fővárosi hulladékgazdálkodást végző társaság hogyan tud hozzájutni maradéktalanul a fővárosiak által befizetett kukadíjakhoz, de azok nem vezettek eredményre. A közlemény azt ígéri, hogy ha a Kukaholding maradéktalanul kifizeti, ami ki kell fizetnie, a szemétszállítás rövid időn belül újraindítható lesz.

A fővárosban egyébként – Karácsony posztja szerint – a szemétszállítás biztosítása „a hatályos törvények szerint ma reggeltől a katasztrófavédelem dolga, ma még ezt nem tudták megoldani teljeskörűen”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!