Városháza: Az FKF nem bocsájtja el a sztrájkoló kukásokat

2022. október 5. – 20:16

frissítve

Városháza: Az FKF nem bocsájtja el a sztrájkoló kukásokat
Fotó: Városháza / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Az FKF vezetése nem bocsájtja el a sztrájkoló munkavállalóit – áll a főpolgármesteri hivatal hivatalos Facebook-oldalán.

Hozzáteszik: Budapest szolidáris város, és nagyra becsülik a fővárosért dolgozók munkáját. Felelősséggel tartoznak a Budapest család minden munkavállalójáért, és megértik az FKF sztrájkoló dolgozóinak helyzetét. A tankerületekkel ellentétben nem vizsgálják a kialakult sztrájk munkajogi körülményeit, és nem bocsájtják el a munkavállalóikat, szúr oda a közlemény a kormánynak.

Az oldalon közlik, hogy kedden tárgyalások kezdődtek a Budapesti Közművek vezetői és a sztrájkolók között. A brutálisan megnövekedett megélhetési költségek miatt a BKM képviselői bruttó 200 ezer forintos energiatámogatási hozzájárulást ajánlottak a dolgozóknak, amit október 14-ig kaphatnak meg. Ezen felül a pótlékok 50 százalékát az alapbér részévé tennék november 1-től.

A tárgyalásokat folytatják, azonban továbbra is várják a tárgyalóasztalhoz a nemzeti kukaholding képviseletét, akik ez idáig visszautasították a részvételt. A kukaholding évente 5 milliárd forinttal kevesebbet juttat el a Budapesti Közművekhez, mint amennyit a fővárosiak szemétdíjként befizetnek. Amennyiben ezt az egyébként jogosan járó összeget a BKM rendelkezésére bocsájtanák, nagymértékben hozzájárulnának a tárgyalások sikeres lezárásához, írja a közlemény.

Végül leszögezik: mára lényegében teljesen leállt a hulladékszállítás Budapesten. Ezért Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi kormányhivatal vezetőjéhez, Sára Botondhoz fordult, hogy tegye lehetővé a szükségellátást. Amennyiben a kormányhivatal ehhez hozzájárul, a Katasztrófavédelem fogja ideiglenesen ellátni a hulladékszállítási feladatokat.

Korábban a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) adott ki közleményt, miszerint nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatási számlája a fővárosi hulladékszállítást végző cégnek. Az NHKV évek óta minden szolgáltatási számlát határidőben vagy határidő előtt kifizet – írja az MTI az NHKV szerdán kiadott közleménye alapján.

Reggel az FKF-et is koordináló Budapesti Közművek Zrt. vezérigazgatója, Mártha Imre úgy döntött, hogy beül az egyetlen forgalomba álló kukásautó volánja mögé, és tesz egy szemétgyűjtő kört vele. A végállomáson kukások várták:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!