NHKV: Nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatási számlája a fővárosi hulladékszállítást végző kukaholdingnak

2022. október 5. – 16:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél (NHKV) nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatási számlája a fővárosi hulladékszállítást végző cégnek. Az NHKV évek óta minden szolgáltatási számlát határidőben vagy határidő előtt kifizet – írja az MTI a NHKV szerdán kiadott közleménye alapján.

A nemzeti hulladékgazdálkodási társaság ezzel a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keddi közleményére reagált, amely szerint az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3-5 milliárd forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió finanszírozására.

Az NHKV közleménye szerint a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben több forrást juttatnak a fővárosi céghez, mint a korábbi években. Az NHKV Zrt. – mint az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására kijelölt gazdasági társaság – a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás finanszírozására vonatkozó közfeladatát a jogszabályoknak megfelelően látja el. A jogszabályban rögzített fizetési kötelezettségét valamennyi közszolgáltató felé fizetési határidőn belül teljesíti, késedelmes fizetésbe nem esik – áll a közleményben.

„Társaságunknál nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatási díj számlája a fővárosi cégnek. Az NHKV évek óta minden szolgáltatási díj számlát határidőben vagy határidő előtt kifizet”

– írták.

Hozzátették, hogy elszámolási vitájuk jelenleg nincs a fővárosi céggel, sikeresen lezárták minden üzleti évüket. Az elszámolással kapcsolatban a fővárosi cég, illetve korábban az FKF menedzsmentje további jogszerű finanszírozási igénnyel nem élt.

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött, és legalább száz munkavállaló nem vette fel a munkát. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a főváros által adott béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette.

Reagálva a kedd reggel kialakult helyzetre a BKM közlemény adott ki, amiben azt írták: megértik a munkavállalókat és mindennapi nehézségeiket, azonban a jogellenes vadsztrájk nem megoldás, és arra kérték őket, hogy vegyék fel a munkát. Azt is hozzátették, hogy BKM kész jogszerű keretek között, közösen megoldást találni a kialakult helyzetre, majd a közleményt azzal zárták, hogy szerintük a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul a társasághoz. Állításuk szerint

az állami NHKV Zrt.-nek több milliárd forintos elmaradása van.

Időközben Karácsony Gergely főpolgármester Facebookon reagált a kedden történetekre. A főpolgármester azt írta, ők szeretnének segíteni a munkavállalóknak, de korlátozottak a lehetőségeik, ezért szövetséget ajánlott az FKF dolgozóinak: „álljunk ki közösen azért, hogy az állami Kukaholding adja vissza Budapestnek, amivel tartozik, és akkor nemcsak akarunk, de tudunk is az inflációtól és rezsiemeléstől sújtott dolgozóknak segíteni” – írta. Kiemelte, hogy a kukaholding három év alatt 15 milliárdot „nem adott vissza” Budapestnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!