A Magyar Nemzeti Múzeum több vidéki tagintézménye bezár a fűtésszezonra

2022. szeptember 30. – 15:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex kérdésére a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) megerősítette a Magyar Nemzet értesülését, miszerint L. Simon László, az MNM főigazgatója állománygyűlésen jelentette be, hogy november 1-jétől várhatóan 2023. február 28-ig a múzeum több vidéki tagintézménye – a Rákóczi Múzeum, a Mátyás Király Múzeum, az Esztergomi Vármúzeum, valamint a Nemzeti Régészeti Intézet és bázisai kivételével – zárva tart.

A döntés hátterében az energiaárak növekedése áll. L. Simon korábban elmondta, hogy a villanyszámlájuk a tavalyi 100 millió helyett idén 520 millió forint lesz majd, az intézmény összesen 670 millió forintos túlköltésre kapott kompenzációt a kormánytól, de a várható költségnövekedésüket ez nem fogja fedezni, ezért is szükség lehet további takarékossági lépésekre.

A kormányzati takarékossági program keretében Csák János miniszter 25 százalékos energiamegtakarítási célt írt elő az állami szerveknek, így a Magyar Nemzeti Múzeumnak is. Az intézmény az előírt cél megvalósítása érdekében energiamegtakarítási intézkedési tervet dolgozott ki, ennek része néhány tagintézmény téli bezárása. Az érintett tagintézmények munkavállalói és közfoglalkoztatottjai részére távmunkát rendeltek el.

A kormányzati utasítás szerint a múzeum nyitva tartó ingatlanjaiban sem haladhatja majd meg a hőmérséklet a 18 Celsius-fokot.

Nem csak a múzeumok, a mozik és a színházak is megsínylik a brutális rezsiemelkedést, erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!