Demeter Szilárd a kultúrán spórolna, L. Simon László szerint a rezsiárak miatt kompenzációra van szükség

2022. augusztus 4. – 14:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója arról beszélt az Indexnek, hogy nem biztos benne, hogy szükség van ennyi kulturális intézményre, miközben L. Simon László azt mondta a Spirit FM műsorában, hogy a Nemzeti Múzeum segítségre szorul a rezsiárak emelkedése miatt.

Demeter: A menedzsmentlogika hiányzik a kultúrából

Demeter szerint racionális szervezéssel csökkenthetőek lennének a költségek és hatékonyabb lehetne a munka a szcénában. Hozzátette, szerinte nem szükséges fenntartani ennyi kulturális intézményt. A PIM igazgatója szerint nehéz idő jön a kulturális életben dolgozók számára, de szerinte ez a jelenlegi (gazdasági és háborús) helyzet fényében érthető. Arra, hogy miért van szükség kevesebb kulturális intézményre azt a példát hozta, hogy

„ha van tizenkét komolyzenei együttes, amiből egyszerre, egy időben négyet lehetne színpadra állítani, akkor miért ne lehetne összesen négy államilag finanszírozott együttes, ahol minden zenész akkora fizetést kap, hogy ne kelljen öt-hat helyről összekaparnia a pénzét. Ez a fajta menedzsmentlogika hiányzik a kultúrából.”

Demeter az interjúban úgynevezett „kreatív katát” is javasol, aminek az egyszerűsített adminisztráció lenne a lényege, mert szerinte például a zenészek hajlandóak lennénk többet adózni, „de nem akarnak a könyvelőkkel bajlódni”. Szerinte egy olyan „kata jellegű” adóforma lehetne a megoldás, amely a kreatív terület szereplőire vonatkozna teáor-szám alapján, a megfelelő mértékű adóhányaddal lehetne garantálni azt, hogy kreatívipari szereplők tb-ellátása és nyugdíja is megoldott legyen.

Szóba került a nagy port kavart mondata is, miszerint a magyar irodalom nyolcvan százalékát kukázná.

„A kortárs magyar irodalom jelentős része öncélú, nem irodalom, hanem irodalmi mutatvány, és amikor ezt mondom, az egész Kárpát-medencében és a diaszpórában gondolkodom”

– fogalmazott. Szerinte a költők, írók egykori megmondó szerepét ma a stand up komikusok vették át, és bízik abban, hogy „amikor Európában beüt az energiaválság, felértékelődik a könyv mint kultúrahordozó.”

L. Simon: Kormányzati kompenzációban bízunk

Már kaptak, de még szükséges további kormányzati kompenzáció a rezsiárak miatt – mondta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója. L. Simon azt mondta, hogy nem szabad elhallgatni: vannak problémák, az állami intézményrendszert is komolyan érinti a rezsiáremelkedés. Kiemelte, hogy villanyszámlájuk a tavalyi 100 millió helyett idén 520 millió forint lesz majd.

„A kormány segíti a saját intézményeit, és bízunk benne, hogy további kompenzációra is lesz lehetőség.”

Kiderült, hogy egy összesen 670 millió forintos túlköltésre már kaptak kompenzációt a kormánytól. A további támogatásért már leadták a szükséges kimutatásokat a minisztériumnak, aminek része például a nyílászárók cseréje, amivel szintén takarékoskodna az intézmény.

Tusványoson L. Simon László és Demeter Szilárd Hoppál Péterrel kiegészülve beszélgettek „kulturális erővonalakról, a végzete felé robogó Nyugatról és a jövő egyetlen letéteményeséről: a normalitást progresszióvá tenni akaró Magyarországról” is, erről bővebben itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!