Az Alkotmánybíróságra küldi saját törvénymódosítását a kormány

2022. szeptember 30. – 11:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn minden bizonnyal megszavazza az Országgyűlés fideszes többsége a büntetőeljárásról szóló törvény módosítását, amit az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében nyújtott be a kormány.

Az egyik legfőbb módosítás az lesz, hogy a jövőben bárki számára elérhető lesz az úgy nevezett vádkikényszerítés a kiemelt korrupciós ügyekben. Az eddigi szabályozás szerint ha az ügyészség ejtett egy ügyet, akkor az érintettek csak pótmagánváddal kényszeríthették ki a bírósági eljárást. A módosítás után azonban bárki kérhet jogorvoslatot.

A hvg.hu információi szerint a hétfői zárószavazás előtt a kormány határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben

normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól (Ab) a maga által benyújtott törvényre.

A javaslatot kedden fogadhatják el, és így a házelnök a hétfőn megszavazott törvényt nem a köztársasági elnöknek küldi el aláírásra, hanem az Alaptörvénnyel való összhang vizsgálatára rögtön az Ab-nak továbbítja. Ha pedig a testület alaptörvény-ellenességet állapít meg, akkor az Országgyűlés újratárgyalja a törvényt.

A hvg.hu forrásai szerint ez a lépés nem érheti meglepetésként az Európai Bizottságot. Brüsszelben ragaszkodtak hozzá, hogy nyújtsák be és fogadják el a törvényt a „vádkikényszerítésről”, de azt is elfogadták, hogy a kormánynak vannak jogi aggályai és emiatt az Alkotmánybírósághoz fordul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!