Leváltotta volna az ellenzéki alpolgármestert az I. kerületi Fidesz, de aztán inkább kivonultak az ülésről

2022. szeptember 29. – 13:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az első napirendi pont megtárgyalása után kivonultak a fideszes és velük szövetséges képviselők az első kerületi képviselő-testületi üléséről, így határozatképtelenség miatt el kellett napolni azt. A testület három hónapja nem tudott ülésezni, így ma több mint 70 beterjesztésről kellett volna dönteniük, de a képviselők többsége kivonulásával szabotálta ezt.

A kerületet az ellenzéki V. Naszályi Márta vezeti, de a képviselő-testületben most már többségben vannak a kormánypárti, és a velük együttműködő volt jobbikos tagok. A mai ülésen először letette a képviselői esküjét Fazekas Csilla nemrég megválasztott képviselő, majd a fideszes Gulyás Gergely Kristóf fél óra szünetet kért. Mire ez lejárt, a képviselők többsége nem tért vissza a teremben, ezért az ülést levezető V. Naszályi Márta újabb szünetet rendelt el, de annak a végén sem tért vissza a határozatképességhez elegendő számú képviselő, így az ülést október 6-ára napolták el.

Az ügy előzménye, hogy a korábban konzervatívnak számító budapesti I. kerületben 2019-ben – a rendszerváltás óta először – nem jobboldali győzelem született. Ekkor a párbeszédes V. Naszályi Mártát választották meg polgármesternek, és a képviselő-testületben is 10-5 arányban többségbe kerültek az ellenzékiek, ráadásul úgy, hogy a 10 egyéni körzetből 8-at megnyertek.

Az ellenzéki képviselők közül azonban a valamikori két jobbikos, Varga Dániel és Zsitnyák János idővel elkezdtek a Fidesz-KDNP-vel együtt szavazni, amivel az ellenzéki többség egy fősre szűkült. Ennek lett aztán vége, amikor szeptemberben a parlamentbe jutó Gelencsér Ferenc megüresedett helyére időközi választást írtak ki, amit 60 szavazattal, csalásgyanús körülmények között nyert meg a fideszes Fazekas Csilla.

A kormánypárti győzelem után Fürjes Balázs lemondásra szólította fel V. Naszályit, és az is felmerült, hogy a képviselő-testület feloszlathatja magát, de ezek közül eddig egyikre sem került sor. A testület fideszesekből és exjobbikosokból álló tagjai így a mai ülés előtt egy sor indítványt nyújtottak be, amelyekkel – ha megszavazták volna őket – elég nagy befolyást szereztek volna a kerület vezetésében. Így:

  • leváltották volna a kerület momentumos alpolgármesterét,
  • több kérdésben is elvették volna a polgármester hatásköreit,
  • átalakították volna a bizottságok struktúráját,
  • és úgy írták volna át a kerület szervezeti és működési szabályzatát, hogy abból kikerült volna például a kerületi újságról szóló rész is, így azt akár meg lehetett volna szüntetni.

A kerület jegyzője még az ülés előtt megállapította, hogy ezek az előterjesztések törvénybe ütköznek, így azokról nem lehetett tárgyalni. Az ellenzék szerint a fideszesek tehát azért vonultak ki, mert nem lehetett szavazni a javaslataikról.

V. Naszályi Márta az ülés után a Telexnek azt nyilatkozta: a fideszesek és a velük együtt szavazó volt jobbikosok „teljes hatalomátvételre” készültek a kerületben, ez pedig most nem sikerült nekik. Az első kerületi politikai csatározások hátteréről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!