Egy óra sztrájkért másfél órányi bért vonna le egy tankerület a tanároktól

2022. szeptember 28. – 15:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„1 óra mulasztás=1,5 óra levonás, tekintettel a 40 órás munkahétre”

– tájékoztatta levélben a Külső-Pesti Tankerületi Központ az intézményvezetőket a sztrájkolókra vonatkozó jogkövetkezményekről. A Telex birtokába jutott levélben a tankerület összefoglalta a sztrájk és a polgári engedetlenség szabályait. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) válaszul levelet küldött az érintett tankerületi igazgatónak, melyben többek között azt írták: a sztrájkkal töltött óráknál több bért levonni jogszabályellenes.

A tanárok régóta kétféleképpen tiltakoznak a kevés fizetésük, megnövekedett munkaterheik ellen. Az egyik a sztrájk, ami egy jogilag elismert, szabályozott tiltakozási forma, a másik a polgári engedetlenség, ami viszont nem. Rábel Krisztina, tankerületi igazgató levelében rávilágít a két munkabeszüntetési forma közti különbségre.

Abban semmi meglepő nincs, hogy például a sztrájkot az intézményvezetőnek jeleznie kell a szülők felé vagy a tanároknak öt nappal előre nyilatkozatban be kell jelenteniük a részvételüket. Ezeket korábban az a sztrájktörvény rögzítette, ami ellen éppen azért tiltakoznak a pedagógusok, mert a betartásával lényegében láthatatlanná válik a munkabeszüntetésük.

Az is köztudott, hogy a sztrájkkal töltött órák után nem kapnak fizetést a tanárok. Viszont az, hogy egy óra munkabeszüntetés másfél óra bérlevonással jár, már meglepőbb.

A PDSZ a tankerület igazgatójának címzett levelében úgy fogalmaz:

csak a sztrájk miatt kieső munkaidőre nem köteles a munkáltató bérezést adni, így szerintük jogellenes egy óra sztrájkért másfél órányi bért levonni.

Azt írták, levelüket elküldik Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkárnak is.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja lapunknak azt mondta: már tavasszal is tapasztalták, hogy több pénzt vontak le a sztrájkoló tanároktól.

Megkerestük az ügyben a Külső-Pesti Tankerületi Központot, arra voltunk kíváncsiak, miért vonnak le másfél órányi pénzt egy óra sztrájk esetén. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett tőlük válasz.

A tanárok múlt hét óta országszerte a gördülő sztrájk keretein belül tiltakoznak. A pedagógus-szakszervezetek azt javasolták, hogy először „A” héten hétfőn, szerdán és pénteken, majd „B” héten kedden és csütörtökön legyen az első egy-két órában munkabeszüntetés. Ezzel egységesítenék és hosszabb távon fenntarthatóbbá tennék a tiltakozást.

A tankerületek szerint a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését.

A tanárok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Ez az a törvény, ami olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a tanároknak, amelyek betartása szerintük ellehetetleníti, lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkjukat. Ennek egyik legjobban kritizált pontja, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben fent kell tartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!