Mégis maximum 18 Celsius-fok lesz a Matolcsy György vezette nemzeti bankban

2022. szeptember 28. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank igazgatósága kedden egy „átfogó, saját energiahatékonysági és takarékossági programot fogadott el”, aminek a része az is, hogy az MNB „az épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius-fokban maximalizálja, csökkenti az épületek díszkivilágítását, és lépéseket tesz az ún. »szürke víz« hasznosítására, valamint a használati meleg víz hőmérsékletének csökkentésére”. Az MNB erről szóló közleménye a jegybank honlapján itt olvasható.

Mindez azért érdekes és fontos, mert mint azt egy hete megírtuk, az MNB-re nem vonatkozik a közintézményekben legfeljebb 18 fokos léghőmérsékletet előíró, múlt hétfőn megjelent kormányrendelet. Ezt akkor maga a jegybank is elismerte a kérdésünkre. Hogy a rendelet hatálya nem terjed ki az MNB-re, azt azzal indokolták, hogy az MNB szervezeti, működési és gazdálkodási függetlensége – amit az Alaptörvény és a jegybanktörvény biztosít – kiterjed arra, hogy az MNB, „valamint szerveinek tagjai a törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat sem a Kormánytól, más szervezettől vagy politikai párttól”.

Akkor arra a kérdésünkre nem válaszoltak, hogy hány fok lesz a jegybank és többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságok épületeiben, sem arra, hogy teljesítik-e a 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentési elvárást. Számos olyan intézkedést megemlítettek viszont – köztük a fent felsoroltakat is –, amelyekről most döntött az MNB igazgatósága. A mostani közleményben arra is kitérnek, hogy a jegybank „további napelemek telepítését is megkezdi annak érdekében, hogy az MNB Budai Központ épületének fűtési rendszerét függetlenítse a földgáz felhasználásától”. Emellett pedig ösztönzik a munkavállalóikat, hogy használják a közösségi közlekedést és a telekocsikat".

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!