Megborítja a kórházakat a rezsidrágulás, a kórházi főigazgatóság szerint is szükség lehet „ideiglenes átszervezésekre”

2022. szeptember 28. – 11:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aggasztó képet festett a magyar egészségügy helyzetéről a Szabad Európának a Magyar Orvosi Kamara titkára, Svéd Tamás. A cikkben hosszan beszél az ágazat nehézségeiről, amik vázlatosan az alábbiak (keverednek a felsorolásában az akut működési és a stratégiai problémák):

  • Az egészségügyi átalakításának augusztusra ígért terveivel, amiről szakmai vitát is ígért Takács Péter egészségügyi államtitkár, még adós a kormányzat.
  • De októberben már a kormány elé kerülne az egészségügy átalakításának ez a programja, a szakma aggódik, hogy így nem lesz érdemi vita.
  • A szolgáltatások színvonalának drasztikus csökkenése miatt „emberek halnak meg, akiket egyébként megmenthettünk volna. A megelőzhető halálok miatti halálozási statisztikákban Magyarország sajnos kifejezetten rosszul teljesít”.
  • Gyakrabban állnak le kórházi osztályok és szakrendelések, mint a korábbi években, hatékonyságában és minőségében is romlik az ellátás.
  • Ennek fő oka mostanra a szakemberhiány, azon belül a szakdolgozók további elvándorlása. Nagyrészt emiatt zárnak be hosszabb vagy rövidebb időre kórházi osztályok, műtők, nehezebb időponthoz jutni, megnőnek a várólisták.
  • A szakdolgozók bérét jelentősen meg kellene emelni, hogy azok „ismét érjék el az orvosi bérek fele körüli szintet”.
  • De ha volt is erre terv, félő, hogy a pénz forrását elviszi a rezsiárak emelkedése: „A kórházak költségvetése tovább borul a rezsiárak emelkedése miatt, ezért újabb tőkeinjekciókra lesz szükségük, emiatt csúszik a szakdolgozói béremelés, ezért további ápolókat veszítünk, ezzel pedig lefelé tartó spirálba kerülünk, ahol újabb és újabb osztályok zárnak be ideiglenesen vagy akár hosszabb időre”.

Svéd Tamás szavaira reagált a lapnak az Országos Kórházi Főigazgatóság. Az OKFŐ a közleményében elismeri, hogy a betegbiztonság érdekében – mivel az az egészségügyi ellátásban a legfontosabb szempont – „ideiglenes átszervezések válhatnak szükségessé” olyan esetekben, „amennyiben a szakmai minimumfeltételek bármilyen okból átmenetileg nem biztosíthatók”. Magyarán ha egy kórházi osztályon nem lesz elég orvos vagy szakdolgozó, azt be kell majd zárni. Az OKFŐ a közleményben azt ígéri, hogy az illetékesek „szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás minden térségben folyamatosan biztosított legyen”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!