Egyelőre nem épül soklakásos ház a májusban beomlott Böszörményi úti épület helyére

2022. szeptember 27. – 09:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Leáll a májusban beomlott Böszörményi úti épület helyére tervezett soklakásos ház építése – erről Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere beszélt az Index.hu szerint.

A polgármester a leállás okát azzal magyarázta, hogy a „fennálló viharos gazdasági helyzetre tekintettel most a testület úgy döntött, hogy lehúzzuk a vitorlákat, és megállunk a fejlesztéssel, ugyanis három bizonytalansági elemet is látunk”. Ez a három bizonytalansági elem: az elszabaduló építőipari árak, az alapkamat növekedése, ami a projekt kezdetén még 0,5 százalék volt, most 11,5 százalék az alapkamat. (A kamatemelésekről és az értelmükről bővebben ebben a cikkben írtunk).

Lezárás a házomlás helyszínén – Fotó: Rovó Attila / Telex
Lezárás a házomlás helyszínén – Fotó: Rovó Attila / Telex

Az is bizonytalan, hogyan alakulnak a négyzetméterárak a jövőben a XII. kerületben, ahol az sem ritka, hogy kétmillió forintot kell fizetni egy négyzetméterért a polgármester szerint. Így azonban „nehezen kalkulálható, hogyan alakul a fizetőképes kereslet a néhány év múlva értékesítendő lakásainkra” – tette hozzá Pokorni Zoltán. A polgármester az Indexnek azt is elárulta, hogy addig, amíg nem tudják folytatni az építkezést, a területen parkolót és közösségi kertet alakítanak ki.

Korábban az Építészfórum is cikkezett arról, hogy a fennáll a lehetősége annak, hogy a helyi önkormányzat a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetre hivatkozva elhalasztja a projekt folytatását. A tervek szerint a korábbi irodaház helyére egy 119 lakásból álló épülettömb kerül majd, a földszinten üzletekkel, háziorvosi rendelőkkel, vendéglővel és mélygarázzsal.

Amikor az épület májusban beomlott, a bontás egy időre le is állt, ám júniusban folytatódott, júliusban pedig az új épület megkapta az építési engedélyt – áll az Építészfórum cikkében. A beruházást egy önkormányzati projektcég, a BBSZ Ingatlan 2022 Kft. irányítja, a terveket az A3 Építésziroda Kft. és a Value 4 Real Kft. készítette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!