Eljutott Karácsony nyílt levele, egyeztetésre hívta a fővárost a bezárás előtt álló csepeli szálló tulajdonosa

2022. szeptember 26. – 11:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még azelőtt értesítette a csepeli munkásszálló bezárásáról a fővárosi és a helyi önkormányzatot a NER közelében rendszeresen felbukkanó Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozó Indotek Group, hogy az a hírekben megjelent volna és Karácsony Gergely megírta volna emiatt nyílt levelét, csakhogy akkor egyik önkormányzat sem reagált az Indotek értesítésére – írta meg a témában kiadott sajtóközleményben a vállalat.

Az Indotek Group nemrég azzal került be a hírekbe, hogy úgy döntöttek: a megnövekedett rezsiköltségek miatt bezárják a csepeli munkásszállót, a Zászlós Szállót. Ezután Karácsony Gergely főpolgármester nyílt levelet intézett a 100 leggazdagabb magyar közé tartozó Jellinek Dánielhez, amiben azt írta egyebek mellett: „Felszólítom hát, mondjon le egy napi profitjáról, és biztosítsa, hogy az ön tulajdonában lévő csepeli munkásszállón legyen fűtés, és ne kerüljön utcára az a csaknem 150 felnőtt és 50 gyerek, akik most ott élnek.”

A vállalat a sajtóközleményben azt írja, hogy a tulajdonukban lévő csepeli Zászlós Szálló hőszolgáltatási szerződését a helyi szolgáltató a nyár végén felmondta, új megállapodást – az Indotek Group ez irányú törekvései ellenére – azóta sem sikerült tető alá hozni. „A tulajdonos mérlegelte valamennyi elérhető racionális alternatív fűtési megoldást, ám azok kiugróan magas, fenntarthatatlan költsége miatt úgy döntött, hogy a szigeteletlen épületben üzemelő szállást bezárja. A piaci
alapon üzemeltetett munkásszállás bérlőit és lakóit, akik egyébként piaci alapon fizettek, és módjukban áll, hogy piaci alapon béreljenek máshol szállást, a döntésről időben értesítette.” Hozzáteszik: 23 éve alapították a piaci alapon működő céget, tudják, hogy mivel járnak a megnövekedett rezsiárak az üzemeltetés tekintetében, és igyekeznek is arra fókuszálni, hogy semmit ne kelljen bezárni.

„A jelenlegi energiaválságban és az ebből adódó nehéz gazdasági helyzetben az Indotek Group mind meghatározó piaci szereplőként, mind felelős munkaadóként sajnálattal vette tudomásul Karácsony Gergely nyílt levelét, amelyben a Főpolgármester Úr a széles kontextusból kiemelve, résztényekre támaszkodva kérte számon a társaságot. Biztosak vagyunk benne, hogy ha a Főpolgármester Úr tisztában lenne valamennyi ténnyel, árnyaltabban látná ezt a rendkívül nehéz és összetett kérdést.”

Azt is írják, hogy emellett örülnek is a nyílt levélnek, mert ha már az eddigi segítségkéréseikre nem érkezett válasz, akkor így legalább őszintén lehet végre beszélni. „A társaságnak erős meggyőződése, hogy a minden iparágat és szolgáltatót drasztikusan érintő energiapiaci válsághelyzet negatív következményei az önkormányzatok és a magánvállalatok kölcsönös bizalomra épülő együttműködésével lesznek csak minimalizálhatók.”

Ezért az Indotek „őszinte és konstruktív egyeztetésre hívja a Fővárost,
reménykedve, hogy vagdalkozás- és vádaskodásmentesen is lehetséges megoldást találni a közös problémára. A társaság emellett arra is kéri a Fővárost, hogy saját hatáskörében jelölje meg azt a szervezetet, amely gondoskodó segítséget tud nyújtani a munkásszálló esetlegesen szociálisan rászoruló lakói számára. Az Indotek Group ugyanis szeretné a kapcsolatot felvenni ezzel a szervezettel.”

A közlemény szerint a vállalat számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás, így egyúttal javaslatot is tesznek egy, a fővárossal közös támogatási program elindítására. „A társaság egyrészt saját társadalmi felelősségvállalási programjának terhére lakhatási céltámogatási alapot nyit a szálló lakói számára, és arra kéri a Fővárost, hogy ebben vegyen részt saját teherviselési képessége arányában.” Emellett, írják, felajánlják a szálló üzemeltetését a főváros számára a téli hónapokra, és erre is irányítanának át támogatást a társadalmi felelősségvállalási programukból. Arról még nem tudni, hogy a főváros él-e ezzel a lehetőséggel, de arról többször beszámoltak, egyelőre abban sem biztosak teljesen, hogy Budapest költségvetése kibírja-e ezt az évet.

A fentiekhez a sajtóközleményben hozzátették még, hogy hangsúlyozzák és arra buzdítanak mindenk gazdasági, társadalmi és politikai szereplőt, hogy tanúsítson önmérsékletet, illetve segítő szándékot egymáshoz ebben a mindenki számára rendkívül nehéz helyzetben. „Valós, fenntartható megoldást csak közösen tudunk elérni.”

Frissítés 2022.09.26. 15:01-kor:

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán reagált az Indotek Group felvetésére. Azt írta, ő nem piaci, hanem emberiességi alapon keresi a megoldást. „Mert üzleti alapon Jellinek úr talán magyarázhatja, de emberiességi alapon egészen biztosan megengedhetetlen, hogy az elszabadult rezsiköltségek és az elszabadult albérletárak közepette utcára tesznek 200 embert, köztük 50 gyereket.”

„Az érintett 150 felnőtt és 50 gyerek érdekében persze kész vagyok találkozni Jellinek úrral. Legyen a megismerkedésünk helyszíne a csepeli munkásszálló. Menjünk együtt oda, hívjuk meg a lakókat is, hiszen az ő sorsukról, az ő életükről van szó.”

Karácsony szerint Jellinek egynapi profitja is elég lenne a helyzet megoldására, szerinte mégis rájuk tolja ezt. Csakhogy „A budapesti családok átmeneti otthonai már most is 100 százalékban telíttettek. A legkiszolgáltatottabb embereket segítő intézmények sora került az ellehetetlenülés szélére a rezsiköltségek elszabadulása miatt.”

Karácsony azt írta még, hogy a Jellinek nem hajlandó egynapi profitot feláldozni, akkor „adja át a munkásszállót a Fővárosi Önkormányzatnak, mert mi nem 'piaci alapon', de emberiességi alapon megakadályozzuk, hogy emberek kerüljenek onnan az utcára”. Érdeklődtünk arról, hogy valóban kereste-e a fővárosi önkormányzatot az Indotek Group, amikor döntöttek a szálló bezárásáról, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!