Újpestet megtartotta, Miskolcot elbukta az ellenzék az időközi választásokon

2022. szeptember 25. – 20:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb körzetekben dőlt el az időközi választások eredménye: Miskolcot elbukta, Újpestet behúzta az összellenzék, Derecskén pedig olyan erős volt a „független”, de narancs színekben kampányoló polgármesteri mezőny, hogy simán beelőzte a Munkáspártot és a Momentumot.

Két napja megírtuk, hogy az országgyűlési választás óta tizenegy időközi választás volt Budapesten, és mindössze két helyen tudott nyerni az ellenzék. Vasárnap reggel hattól este hétig újabb időközi önkormányzati választásokat tartottak az országban, összesen nyolc helyen: ezekből mutatjuk most a legérdekesebb eredményeket.

Amit behúzott a Fidesz

Az első ilyen Miskolc, ahova a héten levonult a DK is kampányolni az összellenzéki jelölt, Sebe-Gazdig Judit mellett. A párt csodafegyverét, Gyurcsány Ferencet is magával vitte. A Miskolc 3. egyéni választókerületet 2019-ben be is húzta az ellenzék a DK-s Hegedűs Andreával, ő azonban beült listáról a parlamentbe.

Miskolc 3-ban önkormányzati képviselőt választottak, miután a korábbi összellenzéki képviselő lemondott mandátumáról. A vasárnapi szavazás eredményei alapján a Fidesz végül megszerezte a körzetet, az eredmények szerint itt:

  • A fideszes Barta Gábor nyert 838 szavazattal (56,24%);
  • őt követte az összellenzéki Sebe-Gazdig Judit 638 szavazattal (42,82%);
  • az utolsó helyen végzett a Munkáspárt–Iszomm jelöltje, Fülöp József Istvánné 14 szavazattal.

Barta a DK látogatása után úgy értékelte győzelmét : „Nemcsak választókerületi riválisomat, de a teljes DK frakciót sikerült legyőznünk!”

Amit behúzott az ellenzék

Miskolchoz hasonló történetével majdnem egy cipőben járt Budapest IV. kerülete, ahol szintén a korábbi képviselő lemondása miatt kellett szavazni. Ebben a körzetben korábban szintén az ellenzéké volt a mandátum. Miskolccal párhuzamban itt is listáról átült a parlamentbe a korábbi ellenzéki jelölt, Kanász-Nagy Máté.

Miskolccal ellentétben Újpesten viszont megmaradt az ellenzék, hiszen

  • Maholányi Zsolt, az egyesült ellenzéki jelölt 695 szavazattal (50,92%) nyert;
  • őt követte Jókay Attila, a Fidesz jelöltje 631 szavazattal (46,23%);
  • és pár százalékot ért el a Mi Hazánk jelöltje, illetve az utolsó helyen végzett Munkáspárt–Iszomm-jelölt is.

A feloszlott város

A Hajdú-Bihar megyei Derecskén a képviselő-testület korábban kimondta a feloszlását, ezért polgármestert és nyolc képviselőt kellett választania. A fideszes polgármestert, Bordán Szabolcsot sok más vád mellett korrupcióval is vádolják a helyi önkormányzati képviselők, akik a feloszlatást is megszavazták. Bordán azóta a térség szintén fideszes képviselőjével, Vitányi Istvánnal is összetűzésbe keveredett, aki augusztusban feloszlatta a Fidesz helyi szervezetét.

A polgármesteri székért öten indultak, közülük hárman függetlennek mondják magukat, de „előre menjen, ne hátra” típusú szlogennel vagy épp narancssárga színvilággal kampányoltak. Úgy látszik, eredményesen: a polgármesteri címért

  • az első három helyen az úgynevezett független képviselők végeztek;
  • közülük a legtöbb szavazatot (658-at, azaz 74%-ot) Rácz Anikónak adták a helyiek;
  • az ellenzék pedig hiába is próbálkozott: a Momentum és a Munkáspárt jelöltje is csak pár szavazatot kapott.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!