Víg Mihály: Szerettem volna lemondani az önálló gondolkodásról

2022. szeptember 24. – 07:09

Víg Mihály: Szerettem volna lemondani az önálló gondolkodásról
Forrás: Veiszer Alinda

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagyon szövevényes pókháló ez az egész” – mondja Víg Mihály, a Balaton zenekar alapítója a vele készült interjúban, amikor arról beszél, hogy Aczél György hogyan tartotta uralma alatt a kultúrpolitikát a rendszerváltás előtt. Víg a Veiszer Alindának adott interjújában (amit egy jelképes összegért itt lehet megnézni) Pauer Gyulát is idézi, amikor azt mondja, hogy az a rendszer annyira stupid volt, hogy ha valamit nem értett, azt azonnal betiltotta.

Víg – akiről nemrég Ott torony volt címmel készült egy dokumentumfilm, amelyről itt írtunk korábban – arról is beszél az interjúban, hogy sosem akart betagozódni sehova, de örök kívülálló sem akart maradni, mert az veszélyes tud lenni. A beszélgetés során elmondja, hogy szerinte az első dolog, amit a tanításban meg kellene reformálni, az az ének-zene oktatás, valamint bevallja, hogy ő ugyan tud kottát olvasni, de nem folyékonyan.

Víg beszél Bódy Gáborról és arról, megváltozott-e az emlékében Bódy, miután kiderült róla, hogy jelentett. Őt sosem próbálták meg beszervezni, szerinte nem tűnt elég komoly figurának ehhez. Elmondja, hogy ő is kikérte a róla szóló jelentéseket, de nincsenek – csak akkor említik, amikor elhagyta a „szektát”, ahogy ő hivatkozik a Hit Gyülekezetére. Beszél arról, hogy miért csatlakozott a gyülekezethez, mi volt annyira vonzó benne. „Szerettem volna lemondani az önálló gondolkodásról” – mondja, de később kifejti, hogy kiderült róla, őt kevésbé lehet hipnotizálni.

Víg elmondja, hogy a felesége öngyilkossága után volt pár hónap, amikor azon gondolkodott, hogy megőrüljön-e, vagy sem, aztán rájött, hogy erre nincs idő. Szerinte, aki öngyilkos lesz, az tud valamit, amit ő nem tud. Arról is beszél, hogy néha még szokott imádkozni, vagyis az ő szavaival, magában motyog még valamit.

Forrás: Veiszer Alinda
Forrás: Veiszer Alinda

Víg egyetért azzal, amit Háy János írt, miszerint a hetvenes–nyolcvanas évek underground zenekarainak előbb köszöntött be a rendszerváltás, ők tényleg észrevették, hogy már nem csukják le őket, ha szabadok. Magát a rendszerváltást egyáltalán nem élte meg euforikusnak, a Nagy Imre újratemetésénél mondott beszédeket egy Lánchíd mellett kocsmában nézte a csapossal. Orbán Viktor akkori beszédéről tudta, hogy mekkora hülyeség, hiszen addigra az orosz katonák háromnegyede elhagyta az országot. Szerinte jobb lett volna, ha az első választásokon az SZDSZ nyer.

Víg beszél arról, hogy melyik III. kerületi kertben végzett munkát, és az miből állt, bátornak tartja-e magát, és arról, hogy most mi a tabu, miért szereti Ady Endrét, és hogy miért lett belőle intézmény.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!