HVG: Magyarországra jönnének a holland parlament képviselői

2022. szeptember 23. – 05:58

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország jogállamiságának állapotát vizsgálná egy holland parlamenti delegáció, tudta meg a HVG. Az információt megerősítette a lapnak a képviselőház kommunikációs osztálya is.

Az európai ügyek bizottsága múlt heti ülésén döntöttek arról, hogy a holland parlament őszi szünetében pár képviselő munkalátogatásra Magyarországra érkezik, de pontos időpontot még nem lehet tudni.

Azon még dolgoznak, hogy pontosan melyik képviselők érkeznének és milyen témában, de azt a HVG-nek elárulták, hogy a jogállamiság biztos terítéken lesz, ha már éppen ezen megy a huzavona Brüsszel és Budapest között.

A HVG megjegyzi, hogy hasonlót már három éve is terveztek, de végül nem látták értelmét, mivel a magyar kormány akkor nem fogadta a képviselőket. A holland képviselők akkor is a magyar jogállamiság, a demokrácia és a médiapiac helyzetéről próbáltak tájékozódni, de a találkozónak a kormány nem igazán látta értelmét.

A magyar és a holland kormány között jó ideje feszült a helyzet. 2019-ben például bekérették a holland nagykövetet, amiért Mark Rutte miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarországon nem tartják be a jogállamiságot. Legutóbb pedig Menczer Tamás külügyi államtitkár ment neki a holland külügyminiszternek, amiért kritikát merészelt megfogalmazni Magyarországgal kapcsolatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!