Menczer Tamás szerint Hollandia külügyminisztere megtámadta Magyarországot egy interjúban

2022. szeptember 20. – 14:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kisebb kommunikációs kalamajkát okozott Menczer Tamás külügyi államtitkár Hollandiának szóló kemény bírálata. Kiküldte közleményként a külügyminisztérium sajtóosztálya és a kormany.hu is, de ez utóbbi fél óra múlva visszahívta azt. Menczer nyilatkozatában azt taglalta, hány antiszemita bűncselekményt követtek el az országban, ami „narkóállammá vált”, és hogy Hollandiában az újságírók 80 százaléka kap fenyegetéseket.

A kormany.hu Szerkesztőség – KKM vissza szeretné hívni az üzenetet: „Menczer Tamás: Hollandia külügyminisztere egy interjúban megtámadta Magyarországot”

– ezzel a tartalommal kapott szerkesztőségünk emailt a kormany.hu-tól, a magyar kormány hivatalos oldalától.

Az eredeti üzenetet fél órával korábban küldte szét a lapoknak a kormany.hu, amiben lényegében közzétette a külügyi államtitkár Facebook-videóban elmondott beszédén alapuló MTI-hírt. Mivel ezt visszahívták, lapunk nem is teszi közzé.

De mi lehetett az üzenetben? Ezt a visszahívás után is megtudhatják olvasóink, mivel a betűre egyező közleményt a KKM – Sajtó Főosztály (Külgazdasági és Külügyminisztérium) is szétküldte, szintén délután egy óra körül. Azt még nem vonták vissza, és benne pedig ez a Hollandiát igen keményen bíráló szöveg állt:

„Hollandia külügyminisztere egy interjúban megtámadta Magyarországot – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a közösségi oldalára feltöltött keddi videójában. Menczer Tamás szerint ugyanakkor Wopke Hoekstrának akkor lenne célszerű Magyarországgal foglalkoznia, ha a saját országában sikerült rendet tenni.

Menczer Tamás emlékeztetett: Wopke Hoekstra azt mondta az »Európai Parlament hazugságaira hivatkozva«, hogy nagyon aggódik a magyar jogállamisággal kapcsolatban. Arról beszélt, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság, veszélyben vannak a közös értékek, és szörnyű, ami a bírói hatalommal vagy a szabad sajtóval történik.

Az államtitkár jelezte: a holland jogállamiság helyzetéről azt találta, hogy az országban 2019-ben több mint 300 antiszemita bűncselekményt követtek el, 2020-ban 135-öt, 2021-ben pedig mintegy kétszázat. Hollandiában már annak is örülni kell, hogyha nem mindennap követnek el antiszemita bűncselekményt, »csak minden másnap« – jegyezte meg Menczer Tamás. Kiemelte: a Holland Újságíró Szövetség felmérése szerint az újságírók 80 százaléka kap fenyegetéseket, ami szintén romló tendenciát mutat, hiszen néhány éve még csak 60 százalék volt arányuk. Emellett Hollandiában lelőttek egy ügyvédet a nyílt utcán, mert egy drogügy koronatanúját védte. Az eset után a holland rendőrszakszervezet elnöke arról beszélt, hogy Hollandia narkóállammá vált – jegyezte meg. Hozzátette: a bűnszervezetet kapcsolatba hozták egy oknyomozó újságíró meggyilkolásával is.

Menczer Tamás arra is kitért, hogy Hollandiában a migrációs államtitkárnak le kellett mondania, mert a kormány elhallgatta a migránsok által elkövetett súlyos bűncselekményeket, a közigazgatási bíróság vezetője pedig egy volt balliberális politikus. Szólt arról is, hogy a holland adóhatóság 2012. óta tévesen vádolt meg csalással több mint 26 ezer holland szülőt, és mintegy tízezer családot kötelezett több tízezer eurónyi gyermektámogatás visszafizetésére. Egy holland jelentés mondta ki, hogy a holland adóhatóság megsértette az ország valamint az általános jogállamiság alapvető elveit – közölte.

Menczer Tamás úgy fogalmazott: ezeket a tényeket látva és ismerve aggódik a holland jogállamiság helyzetével kapcsolatban, és elvárható lenne, hogy az Európai Parlament azonnal rendkívüli ülést hívjon össze, valamint jelentést készítsen a holland jogállamiság állapotáról. Az is elvárható lenne, hogy a holland külügyminiszter legközelebb akkor foglalkozzon Magyarországgal, ha a saját országában végre sikerült rendet tenni – tette hozzá. (MTI)”

Emellett elérhető az eredeti videós nyilatkozat is Menczer Tamás közösségi oldalán, ezért nem egészen érthető a kormany.hu üzenet-visszavonása. Lapunk a helyzet tisztázása érdekében megkérdezte a kormany.hu szerkesztőségét, hogy miért vonták vissza a hírt, tartalmi vagy technikai okokból, valamint várható-e, hogy a KKM Sajtóosztály is visszavonja az ezzel az üzenettel betűre azonos közleményét. Hírünket a válasszal frissítjük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!