Pert nyert a magyar állam ellen egy iráni férfi, aki hat éve próbált menedékjogot kérni a határon

2022. szeptember 23. – 12:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pert nyert a magyar állam ellen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán egy iráni menekült. A férfi hiába próbálkozott az országba belépni és itt menedéket kérni, rendőrök kényszerítették vissza Szerbiába. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a magyar állam megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, olvasható a Magyar Helsinki Bizottság tájékoztatásában.

A civil jogvédő szervezet azt írja, hogy az iráni férfi hiába várakozott Szerbiában, hogy beengedjék menedéket kérni a magyar tranzitzónába. Ezért 2016. szeptember 2-án szabálytalanul lépte át a határt egy szintén iráni sorstársával. Hazájában keresztény hitre tért át, emiatt életveszélyben volt, ezért volt szüksége védelemre.

Amikor a rendőrök elfogták, a férfi jelezte, hogy menedéket szeretne kérni. Ahelyett, hogy rögzítették volna a személyes adatait és a menekültügyi hatóságnak átadták volna a menedékkérőt, a rendőrök megbilincselték. Kutyát uszítottak rá és bántalmazták. Majd arra kényszerítették társával együtt, hogy a sérüléseik ellenére gyalog távozzanak a határkerítés kapuján át Szerbiába. Rajtuk kívül aznap még hetvennégy embert kényszerítettek át így, megfelelő eljárás nélkül.

Mindezt egy 2016-os törvénymódosítás tette lehetővé.

„A hasonló ügyekben várható ítéletek pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy végre véget vessünk ennek a szégyenteljes gyakorlatnak. Mi továbbra is ezen dolgozunk” – mondta Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen rendőr járőrőzik az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar-szerb határon, Ásotthalomnál 2021. szeptember 1-jén – Fotó: Vadnai Szabolcs / Miniszterelnöki Kabinetiroda / MTI
A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen rendőr járőrőzik az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar-szerb határon, Ásotthalomnál 2021. szeptember 1-jén – Fotó: Vadnai Szabolcs / Miniszterelnöki Kabinetiroda / MTI

Ötévnyi működés után 2020 májusában számolták fel a röszkei és tompai tranzitzónákat, és beszüntették a menekültek tranzitzónás fogvatartását. Azóta újabb és újabb nemzetközi ítéletek marasztalják el a magyar államot, legutóbb augusztus végén nyert pert a magyar állam ellen egy négyfős afgán család.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!