Megtartották a nyolcadik globális klímasztrájkot, Budapesten is volt demonstráció

2022. szeptember 23. – 17:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcadik alkalommal szervezett globális klímasztrájkot a Greta Thunberg nevével fémjelzett Fridays for Future mozgalom, így ismét világszerte utcára vonultak az emberek. Ahogy legutóbb márciusban, úgy most is volt demonstráció Budapesten is, a szervezők közleménye szerint péntek délután azért vonultak utcára, hogy emlékeztessék a politikai és gazdasági döntéshozókat, hogy az ökológiai és klímaválság továbbra is zajlik, és egyre sürgetőbb problémákat okoz az emberiségnek.

A Mérce beszámolója szerint a VIII. Globális Klímasztrájk budapesti megmozdulásán pár százan vettek részt, a Batthyány téren gyülekező tüntetők pedig a Kossuth térre mentek át, ahol Dr. Munkácsy Béla, az ELTE TTK kutatója mellett aktivisták mondtak beszédeket. Mártonffy Jakab, a Fridays for Future aktivistája a demonstráció után kiadott közlemény szerint többek közt arról beszélt, hogy nem csak a jövőnkről, a jelenünkről van szó, és felidézte a nyári hőhullámokat, szárazságot, erdőtüzeket, alacsony termést és a helyenként jelentkező ivóvízhiányt is.

A szervezők szerint az elmúlt évtizedet elvesztegette a magyar kormány, a téves energiapolitika miatt a magyar emberek kiszolgáltatottak az energiaválsággal szemben. Mint írták, a fosszilis energiahordozók bevetése és az erdők tarvágásának kilátásba helyezése helyett Magyarország fenntartható energiaellátásának biztosításához önálló, decentralizált, megújuló energiaforrásokra alapozó energiatermelésre van szükség. Munkácsy beszédében úgy fogalmazott: a mai üzenet az, hogy a magyar energiapolitika radikális irányváltása és a fogyasztók friss ismeretei nélkül nem lesz eredményes a klímavédelem. A Mérce élőben is közvetített a tüntetésről, ezt alább lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!