Globális klímasztrájk: Budapesten is demonstrálók vonultak a Parlamenthez

2022. március 25. – 12:25

Globális klímasztrájk: Budapesten is demonstrálók vonultak a Parlamenthez
VII. Globális Klímatüntetés a Fridays for Future Magyarország szervezésében a budapesti Kossuth téren 2022. március 25-én – Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Másolás

Vágólapra másolva

Felvonulást tartottak Budapesten a VII. Globális Klímasztrájk napján. Az akciót a Fridays for Future mozgalom szervezte, amelyet a pénteki iskolasztrájkjairól elhíresült svéd diáklány, Greta Thunberg hívott életre 2018-ban. Ezen a napon a világ számos városában, így Budapesten is tüntetéssel hívták fel a figyelmet az ökológiai és klímaválságra.

A résztvevők Budapesten a Deák Ferenc térről vonultak a József Attila utca, Nádor utca útvonalon az Országház elé a Kossuth térre. A mozgalom tájékoztatása szerint Budapesten ezren tüntettek.

A Kossuth téren beszédeket tartottak. Felszólalt Somlói Kinga (Fridays for Future), Fehér Zoltán zoológus (WWF), Kamrás Orsolya a sztrájkoló tanárok nevében, Mező János (Greenpeace), Puskás Peti zenész, majd Juhász Barbara felolvassa a Fridays for Future mozgalom követeléseit. A 12 pontos követelések között szerepelt az önálló környezetvédelmi minisztérium létrehozása, 2030-ig a hazai üvegházhatású gázkibocsátás 65 százalékos csökkentése, a Paks2 beruházás leállítása, valamint a gazdasági tevékenység és az idegenforgalmi, turisztikai célú nagyberuházások megtiltása a nemzeti parki és Natura 2000-es területen, a dízelüzemű gépjárművek kivezetése 2026-ig, a vegyszermentes mezőgazdaság és az erdőtörvény felülvizsgálata.

A mozgalom közleménye szerint a politikai döntéshozók továbbra sem a megfelelő komolysággal kezelik a helyzetet. A Fridays for Future úgy látja: „miközben a klímaválság világszerte egyre súlyosbodik, és megállíthatatlanul sodródunk a 1,5 fokot meghaladó felmelegedés felé, a magyar kormány nemhogy nem tesz érdemi lépéseket a klímakatasztrófa megállítására, hanem a koronavírus-járványt arra használta fel, hogy tovább pusztítsa természeti értékeinket”.

A mozgalom szerint „fejlesztés” címén rohamléptékben építik be Magyarország megmaradt zöld területeit, természetes előhelyeit, akár nemzeti parkokban és Natura 2000-es területeken. Sorra nőnek ki a földből a gyárak és a luxusszállodák az erdők és a nádas helyén, minden esetben a helyi lakosok megkérdezése nélkül és akarata ellenére.

Az eseményhez a zöld témákat fontosnak tartó Párbeszéd is csatlakozott. A párt közleményében ezt írja: „Mire képes az az ember, akit csak a birtoklás hajt, aki nem tisztel önmagán kívül semmit és senkit, akinek nem szent az élet, aki csak a mára gondol, és nem érdekli, hogy cselekedetei milyen következményekkel járnak a holnapra nézve? Sajnos a szomszédunkban láthatjuk.”

Képkocka Tordai Bence hivatalos Facebook-oldalán látható élő közvetítésből
Képkocka Tordai Bence hivatalos Facebook-oldalán látható élő közvetítésből

A Párbeszéd szerint a klímaküzdelemben Európa szégyenpadjára kerültünk. A párt úgy látja az oroszfüggést hozó Paks II. atomerőmű megépítése helyett végre zöld utat kell adni a megújuló energiák fejlesztésének, vissza kell hozni az önálló környezetvédelmi minisztériumot, vissza kell adni az ellenőrző hatóságok autonómiáját, radikális változások kellenek az agrártermelésben, az erdészetben, az állattartásban. Emellett meg kell védeni a vizeinket, meg kell tisztítani a levegőt, biztonságosabbá kell tenni az élelmiszereinket. „Azoknak a politikusoknak, vezetőknek, hivatali embereknek, akik ezt nem értik, el kell tűnniük a színről, át kell adniuk a helyüket olyan embereknek, akik nem a bolygónk felemésztéséért, hanem megmentéséért dolgoznak!” – olvasható a párt közleményében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!