A Mi Hazánk feljelentette a Jobbikot

2022. szeptember 22. – 12:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Választás rendje elleni bűncselekmény miatt feljelentést tesz a Jobbik és a párt egy korábbi alkalmazottja ellen Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, írja az MTI.

A csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján Toroczkai bejelentette, tudomására jutott, hogy a 2019-es európai parlamenti választási kampányban a Jobbik egyik alkalmazottjának hangjával, egy nem létező közvélemény-kutató cég nevében hívtak fel tömegesen választókat; azt közölve velük, hogy két párt, köztük a Mi Hazánk támogatottságát két százalékosra mérték, így a rájuk adott voks „elveszett szavazat”.

A Mi Hazánk elnöke elmondta, egy „névtelenséget kérő volt jobbikos alkalmazott” leveléből azt is megtudták, hogy 2019 elejétől a Datadat Kft. révén kapott a Jobbik „fontos címlistákat”.

A párt most Varga Judit igazságügyi miniszterhez és az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordult, mert a birtokukba jutott dokumentumok szerintük arra mutatnak, hogy

a Datadatnak és a Jobbik akkori pártigazgatójának is köze lehet ahhoz a tömeges panasztételhez, amely miatt örökre törölte a Facebook az ő több százezer követővel rendelkező profilját.

Toroczkai László 207 ezer követővel rendelkező oldalát a 2019-es uniós parlamenti választás kampány ideje alatt törölték, a Mi Hazánk Mozgalom Facebook oldalát pedig az országgyűlési választás hetében törölte a Meta, mert megsértették a platform közösségi elveit.

Toroczkai a Facebook ellen is pert indított, erről bővebben itt írtunk.

Toroczkai arról is beszélt csütörtökön, hogy ez az eset „az újkori magyar demokrácia egyik legnagyobb botránya”, és hogy azt sem tartja kizártnak, hogy külföldi titkosszolgálatok is beavatkoztak – akár bűncselekményeket is elkövetve – a magyar választásokba.

A Datadat egy digitális cégcsoport, amely közéleti és politikai kampányokat támogat fejlett technológiákkal, és a választás előtt többek között a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak is nyújtott adatkezelői szolgáltatásokat. A kormány és a kormánypárti média a választások előtt attól volt hangos, hogy „a baloldal a magyar rendszerváltás óta éppen a legsúlyosabb választási csalásokat követi el a Bajnai-féle teljesen illegális DatAdat adatbázissal”. Hogy ez miért nincs teljesen így, arról bővebben ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!