Még messze nincs vége Toroczkai László 100 milliós Facebook-perének

2021. július 20. – 11:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn körbefutott a hír a sajtó nagy részén, hogy Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke első fokon pert nyert a Facebook ellen, miután az – Toroczkai állítása szerint – egyik pillanatról a másikra törölte Ásotthalom polgármesterének kb. 200 ezres követőszámú Facebook-oldalát 2019-ben – csakhogy a hír nem egészen igaz ebben a formában.

Az ügyben eljáró Szegedi Törvényszék hétfőn a Telex megkeresésére azt írta, hogy a

„a Szegedi Törvényszék Sajtóirodája megkeresésére tájékoztatja, hogy a Toroczkai László felperes – Facebook Ireland Limited alperes ellen személyiségvédelmi igény érvényesítése iránt indított polgári peres eljárásban ítélet nem született, az elsőfokú bíróság által kibocsátott bírósági meghagyással szemben az alperes ellentmondással élt, amelynek elbírálása folyamatban van.”

A törvényszék némi pontosítást is közzétett erről kedden. Jogi nyelven ez úgy hangzik, hogy: „A Polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 181.§ (1) bekezdése szerint, ha az alperes az írásbeli ellenkérelem előterjesztését elmulasztja és beszámítást tartalmazó iratot sem terjeszt elő, vagy azt a bíróság visszautasítja, a bíróság hivatalból, tárgyaláson kívül, az alperest a vele közölt kereseti kérelemnek megfelelően bírósági meghagyással kötelezi, kivéve, ha az eljárás megszüntetésének van helye.”

Magyarra fordítva kb. az történt, hogy Toroczkai László benyújtotta az ún. személyiségvédelmi igénye érvényesítése iránti keresetét (ezzel ő lett a felperes) a Szegedi Törvényszékhez, mert sérelmezte, hogy amióta a Facebook törölte az oldalát, és azóta mindenféle figyelmeztetések jelennek meg a törlés előtt publikált posztokban a neve mellett azzal, hogy ő veszélyes személy.

A kereset benyújtását követően a bíróságnak értesítenie kellett az alperest (itt ugye ez a Facebook), hogy beperelték, a keresettel szemben pedig a Facebook benyújthat egy ún. ellenkérelmet, vagyis kifejtheti, egyetért-e az állítással, vagy sem, és ha nem, miért nem, és ehhez bizonyítási indítványokat is csatolhat. Erre negyven napja lett volna a Facebooknak, csakhogy a rendelkezésre álló időn belül ezt nem tette meg.

Márpedig ha ez elmarad, a bíróságnak jogában áll tárgyalás nélkül ún. bírósági meghagyást kibocsátania, amely egy ítélettel egyenértékű döntés: ilyenkor úgy veszik, hogy ha az ellenérdekelt fél nem szól, akkor úgy van, ahogy a felperes mondja – hallgatás beleegyezés, ugyebár. Egy ilyet bocsátott ki a bíróság, amiben kötelezte a Facebookot a Toroczkai kereseti kérelmében foglaltak teljesítésére (vagyis a százmillió forint megfizetésére).

Csakhogy még itt is van némi lehetősége jogorvoslatra az alperesnek, és ezzel élt is a Facebook, mert mint a közleményből kiderült, a vállalat „igazolási kérelmet, a bírósági meghagyással szemben ellentmondást és az eljárás megszüntetése iránti kérelmet terjesztett elő, melynek elbírálása folyamatban van.”

Ítélet tehát még nincs, ezt erősíti meg a Facebook Telexnek küldött válasza is, amiben azt írták:

„mivel ez egy folyamatban lévő ügy, a Facebook nem kívánja azt kommentálni”, és egyúttal hozzátették, a veszélyes személyek és szervezetekre vonatkozó szabályozásuk alapján távolították el Toroczkai profilját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!