Fontos kerületi intézményeket zárna be télire Pokorni Zoltán a rezsiválság miatt

2022. szeptember 17. – 21:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Hegyvidéket is elérte a rezsiválság, Pokorni Zoltán polgármester olyan javaslatot terjesztett elő az önkormányzati képviselő-testületnek, amellyel több fontos, kerületi fenntartású intézményt bezárnának január 1-jétől.

Az előterjesztés szerint a üzemeltetési költségek minimálisra csökkentése érdekében a téli időszakban (2023. január 1-től három hónapra) bezárnák

  • a MOM Kulturális Központot és telephelyeit,
  • a városmajori uszodát,
  • a MOM Sportközpontot,
  • és az idősek nappali ellátását végző gondozási központokat.

A Kulturális Szalon és a Lóvasút esetében a működési költségek és a kihasználtság alapján hoznak döntést a későbbiekben. A Városmajor u. 71. alatti sportpálya befedésére a javaslat értelmében nem kerülne sor, a kerületi nevezetességek (pl. a János-hegyi Erzsébet kilátó) díszkivilágítását este 8 után lekapcsolnák. Ezenkívül a polgármester a jegyző bevonásával megvizsgálja a hivatal ügyfélfogadási rendjét, és átgondolják, hogy ismét bevezessék a home office-t.

Az MKKP XII. kerületi csapata vonatkozó Facebook-posztjában arról ír, hogy a Barabás Villát, a Jókai Klubot, a Hegyvidék Galériát, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményt is becsuknák ideiglenesen.

Az előterjesztésben szerepelnek további, a rezsiválságra és elszálló árakra reagáló javaslatok is. Ilyen például, hogy a kerületi Waldorf-iskola és az önkormányzat épületében található – megváltozott munkaképességűeket is foglalkoztató – étterem kapjon bérletidíj-kedvezményt. Az élelmiszer-infláció miatt a gyerekek iskolai, óvodai, bölcsődei étkeztetése már nem jön ki abból a pénzből, amit a szülők befizetnek, a minőségi étkezés további biztosítása érdekében az önkormányzat 20 százalékkal növelné az intézményekben a térítési díjat, de az év végéig ezeket a pluszterheket átvállalná a családoktól. A bölcsődei gondozás árát is 20 százalékkal növelnék, november 1-jétől napi 3400 forint lenne a díj.

A fűtési támogatásra jogosultak körét viszont kiszélesítené Pokorni Zoltán, bevezetné az úgynevezett téli rezsitámogatást. Ezt azok a családok igényelhetnék, amelyekben az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 90,7 ezer forintot.

Az energiaválság miatt számos önkormányzat kényszerül hasonló megszorításokra, erről itt írtunk bővebben. Az uszodabezárás például egyáltalán nem egyedi eset, Győrben a város mindkét önkormányzati uszodáját becsukják a hideg hónapokra, de a művházak, múzeumok és könyvtárak sem fognak kinyitni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!