Győr mindkét uszodáját bezárták, művházak, múzeumok és könyvtárak sem fognak kinyitni

2022. szeptember 16. – 13:56

frissítve

Győr mindkét uszodáját bezárták, művházak, múzeumok és könyvtárak sem fognak kinyitni
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Győr mindkét uszodája bezárt csütörtökön, az olimpiai sportpark fedett teniszpályái sem látogathatók, ahogy hamarosan a múzeumhoz tartozó összes kiállítóhely, illetve a városi fiókkönyvtárok sora sem. Dézsi Csaba András fideszes polgármester az intézmények vezetőinek azt mondta: az önkormányzat nem tud pluszpénzt adni, de ne küldjenek el dolgozókat és ne adósodjanak el.

Dézsi Csaba András a múlt héten, illetve még a mostani elején berendelte magához az önkormányzati intézmények vezetőit. A zárt ajtók mögötti tanácskozásokról azért lehet tudni, mert a győri polgármester szokásához híven ezeket fotókkal illusztrálva megosztotta a Facebook-oldalán. Az önkormányzati lapban úgy fogalmazott: „A mostani fő téma, hogy hogyan tudjuk átvészelni a közelgő időszakot. Minden intézmény élén felelős vezető áll, így első körben érdeklődtem, hogy milyen terveik vannak, hogyan készülnek az előttünk álló kihívásokra, és hogyan tudják egyensúlyban tartani a költségvetésüket.”

Most már biztosan kijelenthetjük, hogy több helyen azt a választ kaphatta, hogy sehogy, ugyanis hétfőtől sorra jöttek a bezárásokról szóló hírek.

A közleményeket maguk az intézmények adták ki, és a városi médiaközpont sem verte nagy dobra: „karbantartási munkákról”, „változó nyitva tartásról” írtak, de a lényeget hamar levették a győriek.

Az uszodákkal kezdődött

A legnagyobbat a két győri uszoda bezárását érintő hír szólt. Nem véletlenül, hisz mindkettőbe naponta százak járnak úszni tanulni, illetve sportolni. A Magyar Vilmos Uszoda a kisebb, és valóban sokszor szorul felújításra, de ide vitték eddig a gyerekeket úszni tanulni. Az Aqua Sportközpont az otthona a Győri Úszó Egyesületnek, ahol a többi mellett edz a friss Eb-ezüstérmes Jakabos Zsuzsanna, illetve a rövidpályás világbajnok Szabó Szebasztián is. Emellett ne feledjük azt a többszáz gyereket, akik naponta szintén itt edzenek.

A hír kirobbanásakor az Új Szó megkereste Petrov Ivánt, az egyesület vezetőjét, hogy mi lesz szeptember 15-e után, amikor hivatalosan elkezdődnek „a karbantartási munkák”, illetve „az elszabadult energiaárak miatt indokolt energiahatékonysági fejlesztések”? Petrov jelezte, hogy megoldást keresnek, és vélhetően a főépülethez kapcsolódó sátras medence lesz az. Ezt eddig leginkább a vízilabdások használták, és néha egy-egy hobbiúszó, ha a medence üres volt.

A hét végére tisztázódott aztán, hogy valóban ez lesz a megoldás: vagyis a 25-ször 33-as medencét használhatják a versenysportolók. Az amatőr úszók azonban, akik közül elég sokan éves bérletet váltottak, hoppon maradtak. A kárpótlásukra most dolgoznak ki megoldást.

Ez a tábla fogadja most a korábbi vendégkört.
Ez a tábla fogadja most a korábbi vendégkört.

Ez utóbbi tény is mutatja, hogy elég hirtelen születhetett meg a döntés, de van még egy bizonyíték erre: az Aqua Sporközpontban szeptember 1-jétől vezették be az új jegyárakat, amelyek ráadásul egyes kategóriákban drasztikus emeléssel jártak. Az úszójegyek például – amelyeket a többség használ – a duplájára nőttek, de ezeket alig két hétig vásárolhatták a győriek, mert az uszoda csütörtöktől zárva van.

Az uszodával párhuzamosan aztán hír jött arról is, hogy az EYOF-ra (a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra) épült sportkomplexumban a fedett teniszpályák sem látogathatók. Az épületegyüttes több sportágnak az otthona most is (torna, dzsúdó stb.), ezernél több gyerek sportol ott versenyszerűen, ezért kulcskérdés, hogy a többi rész nyitva marad-e az ősz-tél folyamán.

Jött a könyvtár és vele a művházak

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér közleményben tudatta, hogy szeptember 19-től megváltozott nyitvatartással várja az olvasókat. Ez azt jelenti, hogy hétfőtől már csak délután, 13 és 18 óra között tudnak könyvtári dokumentumot kölcsönözni az érdeklődők. Hozzájuk tartozik a Bezerédj-kastély Művelődési Ház, amely minden hónap második teljes hetében lesz csak nyitva.

A fiókkönyvtárak bezárnak, a központi könyvtárban pedig energetikai felújítás folyik (ez már előbb elkezdődött), így a munkálatok elkészültéig ez az épület eleve nem látogatható. A szabadhegyi József Attila Művelődési Ház, a gyirmóti Győri Szabó József Művelődési Ház és a Gyárvárosi Közösségi Ház további intézkedésig szintén zárva tart.

Aztán pedig a múzeumok

A Rómer Múzeum „technikai okok” miatt zárja be sorra a kiállítóhelyeit, ez újabb nyolc helyszínt jelent. Van, ahol rövid időre ugyan kinyitnak, de a többség bezár.

Aznap, amikor a múzeumról szóló bejelentés megtörtént, a polgármester a helyi rádióban így fogalmazott:

„Nem küldünk el dolgozót és nem szabad eladósodni. Gazdálkodó szervezetekről van szó, így kértem őket (az intézményvezetőket – a szerk.), hogy felelősen gazdálkodjanak, az önkormányzat részéről most nem tudunk pluszforrásokat biztosítani.”

Ki a következő?

Ezek után nem csoda, hogy a városban már az terjed, „felkészül: színház, filharmónia, bábszínház”. Ők ugyan egyelőre nem adtak ki ilyen tartalmú közleményt, de az tudható, hogy az igazgatóik szintén jártak Dézsinél. A színház a hétvégén premierre készül, és az október 20-i Elisabeth című előadásra is elkezdte a jegyértékesítést.

A bábszínházban szintén próbafolyamat zajlik, a Győri Filharmonikus Zenekar vezetője pedig azt nyilatkozta pénteken az önkormányzati hetilapban, hogy „az évadot tekintve a leglényegesebb, hogy csökkentjük koncertjeink számát, hiszen minden egyes hangversenyünknek olyan költségvonzatai vannak, amire nem is gondol a közönség: a portástól a villanyszámláig, a kottabérléstől a tűzoltóig, a marketingtől a jogdíjakig és a fellépők tiszteletdíjáig.”

Egyre több helyről hallani, hogy az önkormányzatok kénytelenek átmenetileg bezárni különböző létesítményeket. Bezárta a helyi uszodát Balatonboglár is, ahol több mint 100 millióval került volna többe az uszoda üzemeltetése, de felmerült hasonló lépés Egerben és Székesfehérváron is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!