Évek óta nyomoznak, de még gyanúsítottja sincs a gyulai katolikus iskolát érintő költségvetési csalásnak

2022. szeptember 16. – 05:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A nyomozás folyamatos, de jelenleg változatlanul felderítési szakban van, azaz gyanúsítás közlésére, gyanúsított kihallgatására még nem került sor”

– ezt válaszolta a Békés Megyei Főügyészség a Telex kérdésére arról a költségvetési csalás miatt folyó eljárásról, ami a gyulai Göndöcs Benedek katolikus középiskolát érintő költségvetési csalás gyanúja miatt folyik. Egy éve írtunk először a nyomozásról, az ügyben azóta érdemi előrelépés nincs, legalábbis abban az értelemben, hogy az ügyészség nem lépett tovább a felderítési szakból az úgynevezett vizsgálati szakba, amikor már van gyanúsított. Ez azért is figyelemre méltó, mert az eljárás egy 2019. májusi feljelentés nyomán indult.

Mint korábban megírtuk, a rendszerváltás idején még Gyulai Népfőiskola néven létrejött, jelenleg Göndöcs Benedek Katolikus Technikum és Kollégiumai nevű intézménynek az alakulásától nagyjából harminc éven át ugyanaz volt a vezetője: az a Czirok Sándor, aki aktív szereplője a helyi és megyei közéletnek is. Czirok 1990-ben alapító tagja volt a KDNP gyulai szervezetének, 1998-ban a párt parlamenti képviselőjelöltje volt a városban (1,9 százalékos eredményt ért el), később a KDNP országos választmányának is tagja lett, Gyulán pedig 2017-ben Kiváló Polgár címmel tüntették ki.

Cziroknak és feleségének, Gedeon Évának, aki addig az általános igazgatóhelyettesi feladatokat látta el – és a megyei lap legutolsó, tavaly tavaszi információja szerint a KDNP gyulai elnöke – a Göndöcs iskola éléről 2019 augusztusában, nem sokkal az új tanév kezdése előtt kellett távoznia. Sőt, nemcsak az iskola éléről, hanem magából az intézményből is: 2019. augusztus 31-én nemcsak a vezetői, hanem a munkaviszonyaik is megszűntek az intézményben (aminek aztán egy ideig megbízott vezető irányított). A helyi lap akkor azt írta az iskolát fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegyétől kapott tájékoztatás alapján, hogy Czirok és Gedeon közös megegyezéssel távozott.

A helyi lappal szemben nekünk nem sikerült még ilyen szűkszavú információt sem kapnunk a Kiss-Rigó László megyéspüspök vezette egyházmegyétől. Kiss-Rigó egyébként is több szálon kötődik a városhoz: itt működik az egyházi érdekeltségű gyulai Grosics futballakadémia, hat éven át itt játszotta a meccseit a szintén katolikus hátterű Szeged 2011 felnőtt futballcsapat, de van kötődése az egyházmegyének a helyi tévéhez is.

Tavaly ősz óta ugyan a Gál Ferenc Egyetem a Göndöcs középiskola fenntartója, ám azt megelőzően közvetlenül az egyházmegye volt a fenntartó, ezért kerestük őket. Azonban hiába próbálkoztunk telefonon és emailben is – miután az iskola vezetője is oda irányított minket –, sem a tavalyi kérdéseinkre, sem az idei megismételt érdeklődésünkre nem kaptunk választ a cikk megjelenéséig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!