Katolikus középiskolát érintő költségvetési csalás miatt nyomoznak Békésben

2021. szeptember 28. – 05:06

frissítve

Katolikus középiskolát érintő költségvetési csalás miatt nyomoznak Békésben
A Göndöcs Benedek katolikus középiskola és sportcsarnoka – Fotó: az intézmény Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A gyulai Göndöcs Benedek katolikus középiskolát érintő költségvetési csalás gyanúja miatt indult eljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál – erősítette meg a Telex értesülését a Békés Megyei Főügyészség. Lapunk azután fordult az ügyészséghez, hogy több, egymástól független helyi forrásból úgy értesültünk, hogy már évekkel ezelőtt eljárás indult az intézménnyel kapcsolatos gazdasági bűncselekmény gyanújával, és hogy állítólag több dolgozót vagy korábbi dolgozót már meghallgatták tanúként az eljárás során, bár gyanúsított még nincs.

Kérdéseinkre a Békés megyei nyomozó hatóság csak annyit árult el, hogy „a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Békés Megyei Osztálya folytat nyomozást a Göndöcs Benedek középiskolát érintően költségvetési csalás gyanúja miatt egy 2019 májusában kelt feljelentés alapján. A nyomozás jelenleg felderítési szakban van ismeretlen tettes ellen, azaz gyanúsított felelősségre vonására nem került sor.” Az eljárás egyéb részleteiről a nyomozás érdekeire való tekintettel nem adtak tájékoztatást.

Nem csak a hatóság volt szűkszavú az ügyben. Sem az iskola jelenlegi, sem a korábbi vezetője nem akart nyilatkozni az ügyről, és nem válaszolt kérdéseinkre az intézmény fenntartója sem.

KDNP-s jelölt vezette

A gyulai Göndöcsnek nagyjából három évtizedes múltja van, a rendszerváltás időszakában Gyulai Népfőiskola néven jött létre – egy 1992-es Új Ember-cikk is így emlegeti –, hamarosan szakmunkásképző és szakiskolává változott a neve – egy 1994-es, szintén az Új Ember katolikus hetilapban megjelent apróhirdetésben már így emlegetik –, jelenleg Göndöcs Benedek Katolikus Technikumnak hívják. Az iskolát alapításától évtizedeken át az a Czirok Sándor vezette, aki 1990-ben alapító tagja volt a Fidesztől akkor még elkülönülő KDNP gyulai szervezetének, és aki 1998-ban a párt parlamenti képviselőjelöltje volt a városban (1,9 százalékos eredményt ért el).

Czirok Sándor, akit 2017-ben Kiváló Polgár címmel is kitüntettek, nagyjából harminc év után, 2019 nyarán távozott a Göndöcs éléről. A városi lap akkori cikke szerint közös megegyezéssel, és úgy, hogy az oktatási intézményekben szokatlan időpontban, augusztus 31-én szűnt meg nemcsak a vezetői, hanem a munkaviszonya is az intézményben. Vele együtt, szintén az iskolakezdés előtt nagyjából egy héttel távozott az iskolától Gedeon Éva, aki addig az általános igazgatóhelyettesi feladatokat látta el, és aki nem mellékesen Czirok Sándor felesége.

Az esetről semmilyen részlet nem derült ki; hogy a közös megegyezéses távozásuk váratlan lehetett, arra annyi utal, hogy az iskola irányítását akkor, a tanév kezdetén megbízott vezetőként egy másik addigi igazgatóhelyettes vette át. Az esetről sem Czirok, sem az intézmény fenntartója nem adott tájékoztatást akkor. Ahogyan a fenntartó eddig azt sem verte nagy dobra, hogy nagyjából két éve NAV-eljárás folyik az iskolát érintő bűncselekmény gyanúja miatt.

Az iskola fenntartója gyakorlatilag a Kiss-Rigó László megyéspüspök vezette Szeged-Csanádi Egyházmegye, amely több más szálon is kötődik a békési városhoz. Katolikus kézben van a gyulai Grosics futballakadémia, 2013 és 2019 között Gyulán játszotta a meccseit a szintén katolikus hátterű Szeged 2011 felnőtt futballcsapat, amíg el nem készült több mint tízmilliárdos állami beruházásban az egyháznak átadott szegedi stadion, a Szent Gellért Fórum (Kiss-Rigó maga is focizott, az FTC kapusa volt, ami megmagyarázza azt is, hogy a futballakadémiát Grosicsról nevezték el, és a szegedi stadionban a város focijához egyáltalán nem kötődő színűek, zöldek a székek). További kötődést jelent, hogy az egyházmegye a társmédiumai között szerepelteti a Gyula Televíziót, az pedig nem is meglepő, hogy Gyulán is van katolikus gimnázium (az egyházmegye több mint harminc óvodát, általános és középiskolát tart fenn a Dél-Alföldön).

Jogilag ettől a tanévtől már nem közvetlenül az egyházmegye, hanem a Gál Ferenc Egyetem az iskola fenntartója, de mivel a GFE az egyházmegye felsőoktatási intézménye, a lényeg nem változott. Ezért az iskolát érintő hatósági eljárásról nemcsak az intézmény vezetését, hanem a szegedi egyházmegyét is megkérdeztük.

Köszönték a megkeresést

A Göndöcs igazgatójától arról érdeklődtünk, hogy az intézmény vezetése kapott-e tájékoztatást a folyamatban lévő nyomozásról, hogy amikor Fekete Szabolcs jelenlegi igazgató átvette az iskola vezetését, kapott-e információkat a nyomozás mibenlétéről, hogy kereste-e már a NAV illetékes osztálya őt mint igazgatót a nyomozás során, illetve tud-e arról, hogy az iskola jelenlegi vagy volt munkatársai, vezetői közül bárkit tanúként már meghallgattak volna. Írásos kérdéseinkre még aznap reagált, eszerint „az intézményt érintő kérdésekben csak a Fenntartó nyilatkozhat”.

Az egyházmegyének még szintén aznap elküldtük kérdéseinket, amelyben arra is rákérdeztünk, hogy pontosan milyen ügyben és mekkora összegű csalás gyanújával indult a vizsgálat, illetve hogy az egyházmegye tette-e a feljelentést, illetve hogy mikor és hogyan szereztek tudomást az eljárás indításáról. Telefonos érdeklődésünkre megerősítették, hogy az email megérkezett, a következő hétre ígértek választ. Ezt azóta sem kaptuk meg.

Telefonon kerestük, végül sms-ben sikerült elérnünk Czirok Sándort is, aki változatlanul aktív szereplője a városi és megyei kereszténydemokrata közéletnek: a KESMA megyei lapjának egy idén áprilisi cikke szerint a párt Békés megyei kórházaknak szánt gyümölcsadományát egy háromfős KDNP-s csapat adta át, amelynek tagja volt „Gedeon Éva, a párt gyulai elnöke és dr. Czirok Sándor országos választmányi tag”. Megkeresésünkre, amellyel többek között arról érdeklődtünk, hogy mivel a feljelentés 2019-es, és mivel ő hosszú időn keresztül volt az intézmény vezetője, van-e tudomása, milyen gazdasági cselekményekkel függhet össze a feljelentés, esetleg őt keresték-e már az eljárás során a hatóságok, annyit válaszolt: „Köszönöm megkeresését, de az ügyben nem tudok és nem kivanok nyilatkozni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől