Az állami támogatásból nem lesz új tornacsarnoka a szegedi iskolának, a leégett régi épületet kell felújítani

2022. szeptember 14. – 04:49

frissítve

Az állami támogatásból nem lesz új tornacsarnoka a szegedi iskolának, a leégett régi épületet kell felújítani
A Madách iskola bedeszkázott ablakú régi tornaterme egy diák fotóján.
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szeged egyik belvárosi általános iskolájában tavasszal még teljesen új tornaterem építését tervezte a tankerület, a kormány adott is rá pénzt. Most kiderült, hogy az építkezésre nem elég az állami támogatás, ezért mégis inkább a négy évvel ezelőtt leégett régi tornacsarnokot állítják helyre, de azt még nem tudni, hogy pontosan mikor.

A Telex márciusban számolt be arról, hogy már négy éve húzódik egy 2018-as tűzeset miatt teljesen tönkrement tornaterem pótlása Szeged egyik belvárosi általános iskolájában. 2018 áprilisában kigyulladt a Szegedi Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola mintegy hatszáz négyzetméteres, a főépülettől különálló tornaterme. A tűz következtében az épület teteje szinte teljesen beszakadt, csak a falak maradtak meg. A szakértők nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy mi okozta a tüzet.

Megtervezték az új csarnokot

Azóta a diákok az udvaron, egy közeli parkban vagy a folyosón tornáztak, illetve filmet néztek vagy valami mást csináltak testnevelésórákon. Tavaszi információk szerint – ezek a kormányhoz közeli Mediaworks sajtóbirodalom Délmagyarország című szegedi lapjában jelentek meg – a leégett csarnok helyett megterveztek egy újat, amit az intézmény udvarán szándékozott felépíttetni a Szegedi Tankerületi Központ. Most azonban szeptember elején, a tanév kezdetén a Telex tudósítóját arról értesítették az iskola diákjainak szülei, hogy mégsem építik fel a tervezett új tornatermet, hanem a régit hozzák helyre majd valamikor.

A Telex elküldte kérdéseit az iskola vezetőjének és Bartók Csabának is, aki a Fidesz szegedi szervezetének elnöke, és a honlapján az elért eredményei között sorolja fel: sikerült a tornateremre állami pénzt, 680 millió forintot szerezni.

A kormány pénze túl kevés

A Szegedi Tankerületi Központot is megkérdeztük arról, mi lesz a tornateremmel. Utóbbi válaszolt. Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója azt írta, a korábbi tervekkel ellentétben nem új tornatermet építenek a Madách iskolában, hanem a régit állítják helyre. Ennek az az oka, hogy kiderült: a kormány által biztosított pénzösszegnél, a 680 millió forintnál csak nagyobb értékű árajánlatokat kaptak a munkálatokra.

Ezért új terveket kell készíteni a régi terem újjáépítésére, amelyek elfogadása és engedélyezése, majd a közbeszerzés után kezdődhet meg a leégett tornaterem helyreállítása. Ennek határidejéről vagy a felújított tornaterem megnyitásának várható időpontjáról a levél nem tesz említést.


Így csak az a biztos, hogy még tovább kell várni arra, mikor lehet majd újra igazi tornaórákat tartani az iskola mintegy hatszáz diákjának. A szülők már tavasszal is elégedetlenek voltak, nagyon sérelmesnek tartották, hogy az iskola tornatermére nem jutott elég idő, pénz és figyelem, miközben Szegeden az utóbbi években összesen 70 milliárd forintért épültek látványos sportlétesítmények állami, illetve taopénzből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!