Minden vádpontot elismert a fiatal nő, aki Borkaiék szexpartiján videózott

Legfontosabb

2022. szeptember 14. – 14:55

frissítve

Minden vádpontot elismert a fiatal nő, aki Borkaiék szexpartiján videózott
Az előkészítő ülést zárt tárgyalás követi – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Megvan az első ítélet a Borkai-ügyben – igaz, hiába akarták sokan levenni Borkaiékról a keresztvizet, „ügyük” nem nekik, hanem a volt győri polgármester zsarolásával vádolt társaság tagjainak van. A Győri Járásbíróságon tartott előkészítő ülésen most azt a nőt marasztalták el 1,5 millió forintos pénzbüntetésre, aki a botrányt kirobbantó felvételeket készítette a jachton tartott szexpartin. Társai ügye folytatódik a bíróságon. Borkai Zsolt korábbi vallomása szerint annak idején a Fidesz-pártközpontban Kubatov Gábor látta és értékelte a felvételeket, és úgy gondolták: ebből nem lesz politikai zűr.

Megtartották Győrben az előkészítő ülést a Borkai Zsolt és barátainak zsarolásával vádolt társaság ügyében. A vádlottak padjának egy részét egyetlen család foglalja el, tagjait városszerte ismerik. De közülük éppen a leghíresebb, P. József, a volt válogatott labdarúgó-legenda hiányzott a tárgyalásról. Kiderült: alapos okkal, mert épp most szívkatéterezték egy infarktus miatt.

A hat vádlott közül négyen tagadják bűnösségüket, az ötödik pedig csak azt, hogy a pénz átvétele előtt megzsarolta volna Borkaiékat. Egyedül K. Lili, az a fiatal nő fogadta el egészében a vád állítását, aki az ügyészség szerint a felvételeket készítette a jachton 2018-ban. Az ő pere tehát lezárult: másfél millió forint a büntetése.

Ők is akarták zsarolni Borkait, de elkéstek

A részletes vádat az ülés elején nem ismertették, mert a beidézettek ismerik már. De a Fővárosi Főügyészség korábban kiadott közleményéből a mozaikok összeállnak. Az alaptörténet pedig lassan történelmünk része: a vádirat szerint a fiatal nő 2018 májusában egy horvátországi hajóúton Borkai Zsoltról, Győr korábbi fideszes polgármesteréről és társairól szexuális tartalmú fénykép- és videófelvételeket készített a fedélzeten zajló szexparti közben.

A kompromittáló anyag készítésére a barátnője és annak férje (a II. és I. rendű vádlott) kérte fel, amiért cserébe 100 ezer forintot ígértek neki. A felvételekkel zsarolni akarták Borkait – áll a vádban.

Az események irányítása azonban kicsúszott a házaspár kezéből, mert a felvételek egy idő után már mindenütt keringtek. Eljutottak a V. és VI. rendű vádlotthoz is, az előbbi F. Gábornak, tehát az I. rendű vádlottnak az édesanyja. A VI. rendű vádlott pedig a volt labdarúgó, az V. rendű második férje. Az ügyészség szerint ők ketten szintén szerettek volna egy bőrt lehúzni a fotókon szereplőkről, s újabb körben próbálták megzsarolni Borkaiékat 10 millió forinttal. De az már nem sikerült.

A Fővárosi Főügyészség részéről dr. Bejczi Alexa nem vonná össze a Czeglédy-ügyet és a jelen eljárást – Fotó: Laczó Balázs / Telex
A Fővárosi Főügyészség részéről dr. Bejczi Alexa nem vonná össze a Czeglédy-ügyet és a jelen eljárást – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Beelőzte őket ugyanis F. Gábor barátja, aki az ügy IV. rendű vádlottja, J. Zoltán. Ő 2019-ben, az orgiába forduló buli után szűk egy évvel kereste fel az érintetteket, és közölte velük: megbízója csak abban az esetben nem hozza nyilvánosságra a sikamlós anyagot, ha fizetnek 12 milliót – áll a vádban. A rendőrségen tett vallomásában ez a bizonyos J. Zoltán azt állította: szentül meg volt arról győződve, hogy tényleg csupán az az egy kópia létezik, amivel ő üzletel.

Három és fél évet kaptak volna, de inkább perre mennek

J. Zoltán a bíróságon magát a zsarolást nem ismerte el, a vád nagy részét ugyanakkor igen. Ez nehéz is lenne, mivel a pénz átvételéről írásos szerződés született – „szellemi javak átadása” címen. A férfi egyébként azért sem fogadta el az előkészítő ülésen az ügyészség által felajánlott büntetést, mert annak időtartamát sokallta.

Az ügyészség megtette mértékes indítványait arra az esetre, ha a vádlottak azt elfogadják a rájuk vonatkozó vádpontokkal együtt – persze ez a része a pernek már virtuális, mivel nem fogadták el és tárgyalás lesz. A Fővárosi Főügyészség mindenkire három és fél év letöltendő büntetést indítványozott, kivéve F. Gábor feleségét, a II. rendű vádlottat, aki szerinte 3 évet érdemel beismerés esetén. A felvételeket készítő fiatal lányra nézve eleve pénzbüntetést indítványoztak.

Dr. Zamecsnik Tamás ügyvéd F. G. édesanyját védi – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Dr. Zamecsnik Tamás ügyvéd F. G. édesanyját védi – Fotó: Laczó Balázs / Telex

A család minden tagja tagadta, hogy bármi köze lenne a botrányon – a vád szerint – profitáló J. Zoltánhoz, és szerintük senki nem utasította a perbe fogott Lili nevű lányt a fotók elkészítésére. Valamint nem is bujtották fel a IV. rendűt zsarolásra, nem adtak senkinek pendrive-ot, nem adtak senkinek fotókat.

Az ő esetükben a tárgyalást még az év végéig kitűzi a bíró, de már most előre jelezte azt is, hogy zárt ajtók mögött fogják lefolytatni az eljárást – alighanem sejthető, miért: a bizonyítékok akármennyire is közismertek, továbbra is intimnek minősülnek.

Az ügynek 9 sértettje van. Közülük szinte mindenki ismert Győrben, ott volt a jachton több jól menő vállalkozó és a jól ismert ügyvéd, Rákosfalvy Zoltán is.

Ebből nem lesz politikai zűr

De Győrben a vádlottak padján ülő két család – főképp az idősebb szülők – neve is elég közismert. F. Gábor édesanyja beadványában azt írta, a válása után úgy elmérgesedtek a családi viszonyok, hogy ez kizárttá is tenné az összejátszást a rokonok között. Ráadásul ő maga jó viszonyban volt Borkaival és Rákosfalvyval is, semmi oka nem lett volna őket megzsarolni.

Ugyanez igaz a második férjére, aki jelenleg a Petz-kórházban fekszik. A volt válogatott sportoló – mint megtudtuk – hátsó fali infarktuson esett át, ezt még saját lábán hordta ki, de emiatt most szívkatéteres vizsgálatra kellett bemennie a kórházba. Nyitott szívműtétre szorul hamarosan, ereket kell cserélni a szervezetében. Az ő esetében az előkészítő ülés sem kezdődhetett el, de ha jósolni kell, aligha ismeri el a vádbéli bűnösségét.

F. Gábor édesanyja a beadványban kitért Borkai vallomására is, ami szerint

a Fidesz-pártközpont – Kubatov Gáborral az élen – látta és értékelte a felvételeket, és úgy gondolták, ebből politikai zűr nem lesz, legfeljebb családi – a Borkai családjáé.

Az ügyvédek próbálták a Győrben zajló eljárást összevonni Czeglédy Csaba „Ördög ügyvédjét” érintő perével, de az ügyészség minden próbálkozást feleslegesnek tart. Indítványt tett egyikük a bírói tanács elfogultságának kimondására is, mondván, hogy az ügyben a polgármester személyével együtt a város is érintett. Az előkészítő tárgyalást ennek ellenére megtartották, a bíróság nem érzi magát elfogultnak.

F. G. és családjának több tagja a vádlottak között van – Fotó: Laczó Balázs / Telex
F. G. és családjának több tagja a vádlottak között van – Fotó: Laczó Balázs / Telex

K. Lili, az ügybe keveredő ikerlányok egyik tagja, akit III. rendű vádlottként most pénzbüntetésre ítéltek, nem örül annak, hogy országos ismertségre tett szert. Ennek a sérelemnek többször hangot adott. Flegmán viselkedett, főleg az ülés elején közbe-közbe szólt, kérdezgetett, és szinte mindig ülve beszélt. Többször rendre utasították, beszólásait sem sokáig tolerálta a bíró.

A lány elfogadta a vádat, hiszen szavai szerint „pontosan az történt, ami le van írva”. Az utolsó szó jogán azt mondta: „Megjegyezném: én és az ikertestvérem sok sérelmet szenvedtünk el. Kíváncsi lennék, hogy ha esetlegesen Gábor (az I. rendű vádlott – a szerk.) tagadja a történteket, akkor kik azok, akik posztoltak? Hogyan került fel ez az internetre, mert azt tudom, hogy engem meglopott valaki.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!