Biztonságos kerékpározásra és a bürokratikus nyelv elleni harcra is milliókat szavaztak meg a budapestiek

2022. szeptember 13. – 13:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárult a főváros ún. „közösségi költségvetéséről” tartott online szavazás, melyen a polgárok egymilliárd forint sorsáról dönthettek.

– jelentette be Karácsony Gergely Facebook-oldalán. A főpolgármester szerint a közösségi költségvetés idei szavazásán 60 százalékkal többen vettek részt, mint tavaly (összesen 21 858-an), és kiderült, a budapestiek „még több zöldet és biztonságosabb közlekedést szeretnének”. Karácsony szeretné, ha a részvétel tovább nőne, de úgy gondolja, jövőre már a tavaly megszavazott projektek jelentős része befejeződhet, így a saját szemükkel láthatják majd a városlakók a fejlődést.

A konkrét ötleteket három nagy csoportba osztották, ezek a Zöld Budapest, az Esélyteremtő Budapest, illetve a Nyitott Budapest címke alatt futnak. Az ötleteket, azok költségeit és a leadott szavazatok megoszlását a főváros honlapján lehet böngészni; a legnépszerűbbek:

  • az arra alkalmas belvárosi helyszíneken – járdákon, tereken, akár parkolók helyén – az aszfalt feltörése és az aszfalt helyére zöld növényzet (évelők, cserjék, fák) telepítése – erre 133 millió forintot szavaztak meg,
  • külföldi minták alapján kerékpárutak, kerékpársávok, adott esetben járdák biztonságosabbá tétele kísérleti kiegészítő fejlesztésekkel (például terelők, műanyag elválasztó elemek, vagy több és jobban látható felfestés) – erre is 133 millió forintot költhet el a fővárosi önkormányzat

De az összesen 18 civil kezdeményezés között van a köztéri padok számának növelése, legális street art akciók szervezése, vagy a legfontosabb hivatali levelek, tájékoztatók és formanyomtatványok a polgárok által is befogadható nyelven való megfogalmazása.

Budapest 2022-es költségvetésének kiadási oldala egyébként összesen 410 milliárd forintra rúg, ebből a hiteltörlesztés 6,94 milliárd forintot tesz ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!