Novák Katalint meghívták II. Erzsébet temetésére

2022. szeptember 12. – 11:15

frissítve

Novák Katalint meghívták II. Erzsébet temetésére
II. Erzsébet brit uralkodó portréja a melbourne-i Szent Patrik-székesegyházban 2022. szeptember 9-én, halálának másnapján. A királynő életének 97., uralkodásának 71. évében a skóciai Balmoral kastélyában halt meg – Fotó: Joel Carrett/MTI/EPA/AAP

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin és házastársa meghívást kapott a múlt hét csütörtökön, 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit királynő szeptember 19-i temetésére, amin a köztársasági elnök részt is vesz majd – közölte a Sándor-palota a Telexszel.

Arról egyelőre nem tudni, hogy mekkora küldöttséggel érkeznek, illetve hogy Orbán Viktor is kapott-e meghívást az eseményre. Erről érdeklődtünk a miniszterelnök szóvivőjénél, Havasi Bertalannál – amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

A temetési szertartást a Westminster-palotával szomszédos Westminster-apátságban tartják majd. Itt nyugszanak a brit történelem olyan nagyjai, mint Hitvalló Eduárd, Isaac Newton, Charles Darwin, Stephen Hawking vagy éppen Laurence Olivier, illetve itt házasodott meg és itt koronázták meg a királynőt. A 18. század óta nem rendeztek itt temetési szertartást brit uralkodónak. A királyi család tagjai közül utoljára Erzsébet anyakirálynét temették el itt.

A temetési szertartásra a világ minden tájáról érkeznek majd államfők, és ott lesznek a korábbi brit miniszterelnökök, valamint más meghatározó brit politikusok is a királyi család tagjain kívül. A Westminster-palotából a Westminster-apátságba vezető, nagyjából 200 méteres távon haditengerészek húzzák majd a koporsót, mely egy ágyútalpra lesz helyezve. A menetet az új király és a királyi család legfontosabb tagjai kísérik majd. A gyászszertartást David Hoyle westminsteri prépost és Justin Welby, Canterbury érseke vezeti majd.

A szertartás után a koporsót gyalogos menettel a londoni Hyde Parknál található Wellington-diadalívhez kísérik, ahol halottaskocsira rakják, és Windsorba szállítják. II. Erzsébet királynőt itt, a Szent György-kápolnában helyezik majd végső nyugalomra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!