Hivatalos: szeptember 19-én lesz II. Erzsébet temetése

2022. szeptember 10. – 18:13

Hivatalos: szeptember 19-én lesz II. Erzsébet temetése
III. Károly a Buckingham-palota előtt szemléli meg a gyászoló tömeg által elhelyezett üzeneteket és virágokat – Fotó: Daniel Leal / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Buckingham-palota szombat este közleményben tudatta: szeptember 19-én, hétfőn helyezik végső nyugalomra II. Erzsébet királynőt, aki csütörtökön halt meg 96 éves korában. A királynő gyászszertartását a londoni Westminster-apátságban fogják tartani, majd Windsorban helyezik végső nyugalomba. Arról még szombat délelőtt, III. Károly király hivatalos beiktatásán döntöttek, hogy a királynő temetésének napja munkaszüneti nap lesz az Egyesült Királyságban.

II. Erzsébet skóciai birtokán, Balmoralban hunyt el csütörtökön. Koporsóját várhatóan vasárnap fogják Edinburgh-ba szállítani. Itt először a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájának számító Holyroodhouse-palotában helyezik el a koporsót, majd az edinburgh-i Szent Egyed-székesegyházban állítják ki nagyjából 24 órára, hogy a nép leróhassa kegyeletét. Kedd este aztán az eredeti tervektől eltérően nem vonattal, hanem repülővel szállítják majd a korporsót Londonba.

Londonban először a Buckingham-palotában helyezik el a koporsót, majd a brit parlamentnek otthont adó Westminster-palotában ravatalozzák fel. Itt a nyilvánosság négy napon keresztül róhatja majd le kegyeletét. A csarnok napi 23 órában lesz nyitva, és több százezer látogatót várnak.

A gyászszertartást a Westminster-palotával szomszédos Westminster-apátságban tartják majd. A Westminster-palotából a Westminster-apátságba vezető nagyjából 200 méteres távon haditengerészek húzzák majd a koporsót, mely egy ágyútalpra lesz helyezve. A menetet az új király és a királyi család legfontosabb tagjai kísérik majd.

A szertartás után a koporsót gyalogos menettel a londoni Hyde Parknál található Wellington-diadalívhez kísérik, ahol halottaskocsira rakják, és Windsorba szállítják. II. Erzsébet királynőt itt, a Szent György-kápolnában helyezik majd végső nyugalomra.

Részletesen ebben a cikkünkben írtunk a királynő temetésének menetéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!