Így zajlik majd II. Erzsébet temetése

2022. szeptember 9. – 11:55

frissítve

Így zajlik majd II. Erzsébet temetése
II. Erzsébet édesanyjának, Erzsébet anyakirálynénak 2002-es gyászszertartása a Westminster-apátságban – Fotó: Ben Curtis / PA/WPA POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délután 96 éves korában meghalt II. Erzsébet brit királynő. Az uralkodó halálával gyászidőszak vette kezdetét az Egyesült Királyságban. A királynő temetésének napját pénteken fogják kihirdetni, várhatóan 10-12 nap múlva fogják megrendezni. Annyit már bejelentettek, hogy a hivatalos gyászidőszak a temetés utáni hetedik napig fog tartani.

Bár a temetés pontos napját még nem tudjuk, magáról a szertartásról és az azt megelőző napokról már vannak információink. Sok részlet kiderült a 2021-ben kiszivárgott London Bridge művelet nevű tervezetből, mely katonai precizitással, szinte percekre lebontva szabja meg a brit kormány lépéseit az elkövetkezendő napokban. Ezenkívül a BBC csütörtök este egy ennél is részletesebb cikket jelentetett meg a szertartás menetéről.

A királynő skóciai birtokán, Balmoralban hunyt el. A hagyományokkal szakítva itt fogadta kedden Boris Johnson leköszönő miniszterelnököt, és itt nevezte ki az új kormányfőt, Liz Trusst. A királynő koporsóját várhatóan még pénteken Edinburgh-ba szállítják majd vonaton. Itt először a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájának számító Holyroodhouse-palotában helyezik el a koporsót, majd az edinburgh-i Szent Egyed-székesegyházban állítják ki nagyjából 24 órára, hogy a nép leróhassa kegyeletét.

Ezután a királynő holttestét uralkodói vonattal szállítják majd Edinburgh-ból Londonba, ahol a Buckingham-palotában helyezik el. A vonatút során minden egyes vasútállomáson díszsorfal fogadja majd a királynőt. Amennyiben a vonatút nem lenne kivitelezhető, akkor repülővel hozzák a királynő holttestét a fővárosba.

Gyászoló tömeg a Buckingham-palota kerítésénél péntek reggel – Fotó: Henry Nicholls / Reuters
Gyászoló tömeg a Buckingham-palota kerítésénél péntek reggel – Fotó: Henry Nicholls / Reuters

A Buckingham-palotából a brit parlamentnek otthont adó Westminster-palotába fogják átszállítani a koporsót, ahol a Westminster-csarnokban, a palota legöregebb szárnyában ravatalozzák majd fel. A felvonulás során katonai parádé és a királyi család tagjai kísérik majd a királynő koporsóját.

A korporsót a brit királyi lobogó borítja majd, és a Westminster-csarnokban a koporsóra helyezik majd a brit koronát, a jogart és az országalmát is. A Westminster-palotában a nyilvánosság négy napon keresztül róhatja majd le kegyeletét. A csarnok napi 23 órában lesz nyitva, és több százezer látogatót várnak. II. Erzsébet anyjának, Erzsébet anyakirálynénak 2002-es halála után több mint 200 ezren látogatták meg a koporsóját a Westminster-csarnokban.

Erzsébet anyakirályné ravatala a Westminster-csarnokban 2002-ben – Fotó: Gerry Penny / POOL WPA / AFP
Erzsébet anyakirályné ravatala a Westminster-csarnokban 2002-ben – Fotó: Gerry Penny / POOL WPA / AFP

Magát a temetési szertartást a Westminster-palotával szomszédos Westminster-apátságban tartják majd. Itt nyugszanak a brit történelem olyan nagyjai, mint Hitvalló Eduárd, Isaac Newton, Charles Darwin, Stephen Hawking vagy éppen Laurence Olivier, illetve itt házasodott meg és itt koronázták meg a királynőt. A 18. század óta nem rendeztek itt temetési szertartást brit uralkodónak. A királyi család tagjai közül utoljára Erzsébet anyakirálynét temették el itt.

A temetési szertartásra a világ minden tájékáról érkeznek majd államfők, és ott lesznek a korábbi brit miniszterelnökök valamint más meghatározó brit politikusok is a királyi család tagjain kívül. A Westminster-palotából a Westminster-apátságba vezető nagyjából 200 méteres távon haditengerészek húzzák majd a koporsót, mely egy ágyútalpra lesz helyezve. A menetet az új király és a királyi család legfontosabb tagjai kísérik majd. A gyászszertartást David Hoyle westminsteri prépost és Justin Welby, Canterbury érseke vezeti majd.

A szertartás után a koporsót gyalogos menettel a londoni Hyde Parknál található Wellington-diadalívhez kísérik, ahol halottaskocsira rakják, és Windsorba szállítják. II. Erzsébet királynőt itt, a Szent György-kápolnában helyezik majd végső nyugalomra.

Az elmúlt évszázadokban számos brit uralkodót temettek el itt. Köztük van VIII. Henrik, III. György, valamint VI. György, II. Erzsébet apja is. Rajtuk kívül itt nyugszik Erzsébet férje Fülöp herceg, valamint testvére Margit hercegnő is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!