Búgócsiga-eladástól fémgyártásig mindenről számláztak, 16-an mehetnek börtönbe

2022. szeptember 12. – 08:25

Másolás

Vágólapra másolva

Üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy számlagyárként működő bűnözői csoporttal szemben. A számlagyár tizenhat céget felhasználva 2015 áprilisától 2020 decemberéig húsz társaságnak állított ki rendszeresen fiktív számlákat. Ezzel a vádhatóság közleménye szerint összesen 273 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A vádiratban az áll, hogy a hattagú számlagyár gazdasági társaságok széles körét szolgálta ki fiktív számlákkal annak érdekében, hogy azok csökkenthessék az áfájukat. A valótlan tartalmú számlákon legtöbbször reklámtevékenység szerepelt, de a fiktív számlát megrendelő cégek igényeinek megfelelően akár búgócsiga vagy szoftver értékesítésről, olykor fémipari termékek gyártásáról is készültek számlák. A számlagyárat irányító férfi két weboldalt is létrehozott, amelyeken a fiktív számlákat befogadó cégek logóit elhelyezte, igazolva ezzel a kiszámlázott többmilliós hirdetési tevékenység elvégzését – írja az ügyészség.

A férfi bevonta az elkövetésbe az akkori barátnőjét is, akivel több céget alapíttatott és felkérte azok bankszámlái feletti rendelkezésre is. További bűntársai nemcsak cégalapításokkal és fiktív számlák kiállításával, de a bankszámlára érkező pénzek felvételével is segítették a számlagyár működését. A fiktív számlákat felhasználó vevői cégek a számlákon szereplő összegeket átutalták. Ezután azokat a számlagyár vezetője készpénzben felvette és visszaadta a számlabefogadó cégek képviselőinek, az ügy további 14 vádlottjának.

Az ügyészség 16 vádlottal szemben börtönbüntetés, 4 vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt. Az áfacsalás révén előnyt szerző gazdasági társaságokkal szemben szintén pénzbírságot indítványoztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!