Megtiltotta a tarvágást egy budapesti erdőben a főváros

2022. szeptember 10. – 10:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken a fővárosi főjegyző természetvédelmi hatósági jogkörével élve azonnal végrehajtható határozatban tiltotta meg a tarvágásos fakitermelést a X. kerületi, Felsőrákosi-rétekhez tartozó védett erdő területén, írja közleményében a Fővárosi Önkormányzat. Állításuk szerint a terület tulajdonosa az erdészeti hatóságként eljáró Pest Megyei Kormányhivatalhoz bejelentette, hogy a területen tarvágást kíván folytatni, és ezt a kormányhivatal – bár erre péntekig még lehetősége lett volna – nem tiltotta meg.

A védett terület a Rákos-patak mentén fekszik, őshonos fafajokkal, színes élővilággal. A Fővárosi Közgyűlés augusztus 31-én határozott a védett természeti területen található budapesti erdők tarvágásának tilalmáról.

A fővárosi rendelet szeptember 7-én hatályba lépett, ennek ellenére a tarvágást a kormányhivatal helybenhagyta, így a fővárosi rendelet szerinti tilalom érvényesítése a természetvédelmi hatóság feladata. A természetőrök a helyszínen folyamatosan ellenőrzik a határozat betartását.

Karácsony Gergely posztjában azt írta: „Sára Botond, Budapest főispánja zöld utat adott egy X. kerületi természetvédelmi terület kiirtására. Ezt mi nem fogjuk hagyni!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!